Истинско нашествие в националните отбори по художествена гимнастика заформи пловдивският клуб Тракия Елит. Цели 5 момичета попаднаха в разширените състави при жените и девойките старша възраст за предстоящите големи първенства догодина. Подобна офанзива не е имало от 90-те години, припомня изпълнителният директор на клуба Анастасия Генова.

За Галатея Герова преживяването не е ново. Тя е националка вече трета година, но сега за пръв път ще се състезава при жените с голяма перспектива за участие на европейски, световни първенства и Световни купи индивидуално. Галатея е била и в ансамбъла, защото такива талантливи деца като нея могат да бъдат ползвани и в двете направления, казва Генова. Тя е с голям потенциал да радва клуба и българската художествена гимнастика, допълва изпълнителният директор на Тракия Елит

От 35 кандидатки от цяла България Тракия Елит кандидатства с 5 момичета на тестовете на 23 октомври за сформиране на национален ансамбъл за девойки старша, който ще се готви за европейското през 2019 г.  4 от тях влязоха в  разширения състав на представителния ни тим – Яна Момчилова, Снежана Колева, Ивайла Давчева /на снимката горе/ и Полина Коларова.  Те заминават на лагер от 1 ноември в София.  От 1 декември предстои нов такъв в Спорт Палас, а от тези два сбора ще бъдат пресяти най-добрите.

Представиха се отлично и имат огромна перспектива за развитие. Цялото това наше поколение от състезателки, родени 2002-2003-2004 година е с много големи възможности, казва още Анастасия Генова. Клубът обаче има и още едно постижение – сред избраничките за националния отбор за девойки е и най-малката грация, родена през 2006 година – Полина Коларова. Яна Момчилова пък е пълна отличничка не само на гимнастическия под, но и в училище – тя е избрана за ученичка номер 1 на ОУ „Душо Хаджидеков“.

Много сме радостни и щастливи, защото всичко това е плод на работата на треньорките Иванка Видолова и Светла Цветкова, на цялата организация в клуба ни, на мен като изпълнителен директор. Няма друг клуб у нас извън София, който да има толкова момичета в проектосъстава на националните отбори, не крие задоволството си Генова.

Момичетата са твърдо решени да успеят в националния и не се притесняват от новото предизвикателство – все пак започат лагери, тренировки, труд и дисциплина. Всъщност за пръв път те ще се разделят с родителите си за по-дълго време, но това не ги притеснява изобщо. Само малката Поли е по-притеснена – не защото ще бъде без мама и тате, а защото ще попадне в нова среда.

За Галатея, която е най-малката националка при жените, родена 202 г., изпитанията започат още следващата година с участия на Световни купи. Останалите момичета ме приемат добре, обстановката не ми е непозната, обичам да играя на всички уреди, казва надеждата на Тракия Елит, която скоро спечели силния международен турнир в Панаира.

Галатея Герова

Снежана Колева

Яна Момчилова е пълна отличничка и в гимнастиката, и в училище

Полина Коларова