Шофьор на „Хеброс бус“ е уличен в грандиозна измама! В продължението на две години служителят издавал дублирани билети за пътуване в автобус, като чрез продажбата им е спечелил 23 212.45 лева и е нанесъл финансови загуби на фирмата превозвач "Хеброс бус" - Пловдив в същия размер. По това обвинение той бе признат за виновен и осъден на година и 6 месеца затвор, но мярката е отложена с 4 години изпитателен срок. Присъдата го задължава да върне парите на пловдивското дружество.

Как осъществил измамата?

С оглед задълженията на служителя във фирмата на шофьора били поверени за пазене и управление горивото на автобуса, фискалното устройство и парите, които се получават срещу издадените билети до отчитането им с ежедневния отчет.

В същото време с длъжностната характеристика му е вменено задължението да издава с фискалното устройство билети, да ги предава на пътниците, да получава от тях парични суми по ценоразпис срещу билетите, да съхранява паричните суми и да ги отчита и предава в касата на предприятието в края на работния ден. Тези правомощия обаче дали на мъжа възможност за голяма измама.

Шофьорът е отпечатал 12 936 билета с дублирани номера от предоставено му за работа фискално устройство. Печалбата от продажбата на билета, мъжът е прибирал за себе си. Разпространявал е дублираните билетите в периода от 22.03.2013г. до 22.07.2014г. Облагодетелствалият се с крупна сума от измамата е български гражданин с основно образование, женен и неосъждан към момента на престъплението.

Възмездие за стореното:

Тази седмица пловдивските магистрати признаха шофьора за виновен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Мъжът е осъден на 1 година и 6 месеца затвор, но заради чистото криминално досие Районният съд отлага изпълнението на наказанието лишаване от свобода с изпитателен срок от четири години.

Шофьорът ще трябва да плати на „Хеброс бус“ обезщетение в размер на 23 212,45 лева, с които фактически възстановява финансовата щета от продажбата на дублираните билети. Лихвите по сумата обаче също са му присъдени, както и над 2000 лева разноски по делото.

Разследване за длъжностно престъпление и измами се е водило към още трима служители на фирмата превозвач, но с тях е сключено споразумение.

Снимката е илюстративна!