Всяка сутрин на разсъмване Атанаска Иванова е на Британските гробища в Пловдив. Тя пое щафетата от баба си Недялка Михайлова, която в продължение на 50 години полагаше грижи траурният парк да е изрядно поддържан. Той е с площ 800 квадратни метра и тревата е като килим. В него са положени тленните останки на 56 британски войници, участвали в Първата световна война, пише 24chasa.bg.

"Баба се разболя и почина и аз продължих нейната работа", казва внучката. Тя е на граждански договор към посолството на Великобритания у нас. "Плащат прекалено добре като за България. Доволна съм", казва пловдивчанката. Баба й също била на заплата към дипломатическата мисия. От 1964 г. неотменно поддържала траурния парк.

Атанаска обясни, че от нея се иска тревата да не бъде по-висока от 3 см. Около паметниците трябвало винаги да е прясно прекопано, а цветята и храстите да са в идеален вид. Лятото всяка заран в 5 часа съм тук, каза жената. Нямало ден, в който да не полива. Всяка седмица косяла. Отвреме навреме представители на дипломатическата мисия минавали да видят как изглеждат гробищата.

Посланичката на Кралство Великобритания Ема Хопкинс благодари на Атанаска за грижите. Дипломатката участва във възпоменателния ден на Червените макове, който се провежда всяка неделя, най-близо до 11-ия час на 11-ия месец.

„Българите, които учат и работят в Англия, няма да бъдат гонени, напротив, те ще имат правото да получат статут на постоянно пребиваващи, ако изпълняват условията за уседналост. /На този етап става дума за 2 години/. След влизането в сила на Брекзит през 2019 година, българи пак ще могат да отиват там, за да работят, но ще бъдат уточнени отраслите, в които те са необходими, каза днес в Пловдив Ема Хопкинс.

Подробностите във видеото на ТРАФИК ТВ: