Остават само броени дни до пускането в продажба на новия iPhone, като се очаква той да се появи в търговската мрежа от 20 септември. Както стана ясно от множеството ревюта, технологичният гигант "Епъл" (Apple) се включи в манията по изкуствения интелект с новата линия "айфон" (iPhone).

Четирите отделни модела "айфон 16" (iPhone 16) ще бъдат оборудвани със специални чипове, които са необходими за работата на инструменти с изкуствен интелект (ИИ). Те бяха представени, заедно с нови безжични часовници, слушалки и други xapдyepни и coфтyepни инoвaции на специално събитие в централата на компанията в Купертино, Калифорния, което се състоя на 9 септември.

Новият „айфон 16” пристига с AI функции и специален бутон за камерата, похвалиха се от „Епъл”.

Функциите с IT имат за цел да превърнат виртуалния асистент "Сири" (Siri) в по-интелигентен и гъвкав помощник, да автоматизират широк спектър от тривиални задачи и да предложат други приятни за потребителите опции, като например създаването на персонализирани емотикони за секунди.

"Пакетът инструменти с изкуствен интелект, под общото название "Епъл интелиджънс" (Apple Intelligence), ще отприщи "иновации, които наистина ще променят живота на хората", каза главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук под бурни аплодисменти от публиката.

Новият смартфон се представя в четири модела. Те са направени от алуминий и титан в зависимост от моделите. Диагонал на iPhone 16 - 6,1 инча, iPhone 16 Plus - 6,7 инча, iPhone 16 Pro - 6,3 инча, iPhone 16 Pro Max - 6,9 инча.

Дисплеят има нов, 50% по-здрав керамичен щит срещу надраскване и падане. Дизайнът също носи нов специален бутон за камера отстрани, за бързо правене на снимки.

Смартфонът има 6-ядрен процесор с четири ефективни ядра. Компанията твърди, че новият чип е "до 30%" по-бърз от този на iPhone 15, като същевременно носи повече енергийна ефективност. Новият графичен процесор е по-мощен, като същевременно подобрява енергийната ефективност с 35%.

Естествено, "Епъл интелиджънс" (Apple Intelligence) е звездата на новото поколение айфон.

Bизyaлнoтo тъpceнe нa Аррlе ce нapичa Vіѕuаl Іntеllіgеnсе и мoжe дa paбoти диpeĸтнo нa cмapтфoнa ви. Moжeтe дa нacoчитe ĸaмepaтa ĸъм ĸaĸъвтo и дa e oбeĸт и вгpaдeният изĸycтвeн интeлeĸт щe ви ĸaжe ĸaĸъв e тoй или щe ви пpeдocтaви линĸ. Cъщoтo мoжe дa ce нaпpaви и c мaтeмaтичecĸa зaдaчa или тeĸcт.

Основната камера на телефона е 48 мегапиксела. Промяната от миналогодишното диагонално оформление е изместването във вертикално при по-евтините модели. Камерата предлага 2 пъти увеличение при "оптично качество".

Свръхшироката камера също е актуализирана, за да включва автофокус. Apple казва, че сензорът е в състояние да улови до 2,6 пъти повече светлина за изображения с ниска осветеност. Може също да заснема изображения в макро режим. Новият вертикален дизайн позволява на телефона да заснема пространствени снимки и видеоклипове, които могат да се гледат на очилата Vision Pro.

Цените на iPhone 16 в САЩ ще започват от $799, на iPhone 16 Plus - от $899. iPhone 16 Pro започва от $999, Pro Max - от $1199. В България при един от официалните представители на марката в България цените на iPhone 16 започват от 1929 лв. до 2699 лв. в зависимост от характеристиките на смартфона. iPhone 16 Plus се продава на цени от 2239 лв. до 2999 лв. При най-скъпия модел iPhone 16 Pro Max цените започват от 2949,98 лв. и достигат до 3969,98 лв. за модела с 1 ТБ памет.

Справка в мобилните оператори показва, че интересът и тази година е доста засилен и въпреки високите цени предварителните поръчки валят една след друга.