Компанията Kelley Aerospace от Сингапур казва, че вече е получила 100 предварителни поръчки за новия си свръхзвуков безпилотен боен летателен апарат. Първият свръхзвуков дрон в света на име Arrow ще се продава на някои екстремни цени - между 9 и 16 милиона долара. И изглежда страхотно.

Той дължи стила си на покритието си от въглеродни влакна (машината е с една цяла обвивка). Очевидно е достатъчно лек, за да лети повече от 4800 км. с максимално излетно тегло 16 800 кг, предава Hicomm. И преди е имало различни видове военни безпилотни летателни апарати, но нищо не се доближава до това по отношение на скоростта. 2.1 маха е повече от два пъти скоростта на звука или близо до 2600 км в час.

Множество дронове могат да бъдат контролирани от пилотиран самолет, което им позволява да изпълняват редица мисии на бойно поле. Те могат да се управляват и дистанционно от наземните станции.

Компанията казва, че Arrow може да бъде разположен в готовност за разузнаване, наблюдение, прихващане на цели и други разузнавателни задачи.

„Безпилотните летателни апарати са известни със своята издръжливост и пробег, но никога досега не са известни със своята скорост. Така че със свръхзвуковия дрон Arrow ще преодолеете проблемите със скоростта и обхвата", обяви изпълнителният директор на Kelley Aerospace Ян Лим в изявление.