Собственикът на TikTok иска да разработва чипове

Компанията мисли да ги използва за лични нужди

20.07.2022 22:15 1146 0
Собственикът на TikTok иска да разработва чипове

Китайската фирма ByteDance, която е собственик на популярното приложение TikTok, проучва възможността за разработване на процесори за собствени нужди. Това решение се дължи на факта, че компанията не може да намери доставчици, чиито продукти да отговарят на изискванията ѝ за чиповете, пише dir.

Очаква се чиповете на ByteDance да бъдат пригодени за изпълнение на задачи, свързани с различните бизнес интереси на компанията - от видео платформи до информационни и развлекателни приложения. Проектът на ByteDance за полупроводници е свързан с две популярни тенденции - нарастващото желание на технологичните компании да създават чипове за собствените си нужди и намерението на Китай да развие нови компетенции в областта на основните компютърни технологии.

В същото време компанията не възнамерява да произвежда чипове за продажба на други лица. Нейните разработки са предназначени единствено за вътрешна употреба. Други китайски технологични гиганти също проявяват засилен интерес към полупроводниковите технологии. През последните години гигантът в областта на търсенето Baidu и един от лидерите в областта на електронната търговия и облачните технологии Alibaba произвеждат собствени полупроводници, въпреки че и двата гиганта нямат голям опит в създаването на такива решения.

Персонализираните чипове позволяват създаването на индивидуални системи, които са най-подходящи за специфичните изисквания на всяка компания, и в това отношение те се сравняват благоприятно с готовите продукти от производители от трети страни. ByteDance вече започна да набира персонал за собственото си развитие. Уебсайтът на компанията съдържа описание на множество свободни работни места, свързани с разработването на микрочипове.

Въпреки това китайските компании все още се нуждаят от договорни производители на полупроводници, често чуждестранни. Основната трудност е, че технологичната война, обявена от САЩ на Китай на първо място, се отнася именно до оборудване за производство на чипове, за чието производство. Поднебесната империя има предимно западно производство и доставките му не могат да бъдат прекратени. От години Китай инвестира значителни средства в местната полупроводникова индустрия, но страната все още е до голяма степен зависима от западни и други чуждестранни технологии.

Изпрати новина