Ако притежавате автомобил, закупен през последните няколко години, вероятно вече сте свикнали да разчитате на FOB устройство, за да стартирате возилото си. Дори и да е по-бързо от поставянето на действителен ключ, това все още е една джаджа, която може да се загуби всеки момент. Оказва се, че Google са посветили доста време, планирайки преход към свят, в който вашият смартфон може да замени ключовете за колата, и като че ли това утопично бъдеще може би не е толкова далеч.

Екипът на XDA Developers забелязаха нов код в актуализацията на Play Services и изглежда всичко сочи, че опцията Digital Car Key вероятно е готова за стартиране. Google обяви подкрепата си за автомобили без физическо заключване още по време на I/O събитието през май, два месеца след като вече беше сключен съюз с хардуерни партньори. С предстоящата в рамките на следващите няколко седмици актуализация на Android 12 за серията телефони Pixel изглежда всичко се подрежда точно според очакванията.

Що се отнася до активацията на услугата, по всяка вероятност в самото начало тя ще е с ограничен характер, като само определени устройства, автомобили и региони ще бъдат поддържани на първо време. На практика Google потвърдиха през пролетта точно това, като тогава само името на BMW беше споделено в качеството му на партньор. Цифровите ключове на Samsung също навлизат постепенно, така че вероятно ще минат още няколко години, преди всички да отключим автомобилите си само със смартфон.

След като функцията е тук, ще има две възможности за отключване на колата: можете да изберете да използвате NFC, за да отворите вратата с бързо докосване, или телефонът ви да остане безопасно в задния джоб, докато UWB се грижи за всичко. Както при повечето приложения за мобилни плащания, ще трябва да имате настроено заключване на екрана на телефона, а Google Pay няма да запазва паролите ви на което и да е устройство.

Потребителите в поддържаните региони ще получат известие за цифровото отключване на автомобил, след като услугите на Play бъдат актуализирани. Всички останали ще трябва да чакат търпеливо, за да стане актуализацията факт - и вероятно да се сдобият с превозно средство, което всъщност го поддържа.