В неделя проливни дъждове се изляха върху Дубай. По принцип това е голяма новина за региона, а в този случай става дума за любопитна нова технология и един предизвикан валеж.

Местните власти съобщиха, че дъждовните облаци са дело на дронове, които имат способността да променят времето. Този подход е част от плана за борба с интензивните горещини. През последните дни там бяха отчетени температури от над 48 градуса по Целзий.

В случая на Дубай "инженерингът на времето" е важен въпрос пред лицето на една опасна гореща вълна. Успешното създаване на дъждовна буря обаче може да бъде полезно и за други региони от света, които се сблъскват с подобни проблеми.

Дроновете са разработени от правителството на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и изследователи от Англия, пише "Дир". Те се катапултират във въздуха и предизвикват появата на дъждовни облаци с помощта на токов удар. Идеята е, че електрическият импулс помага на натрупаните водни капчици и други частици да създадат нови и по-големи облаци, които имат шанс да генерират така необходимите валежи.

Изкуствените промени във времето обаче вече притесняват някои експерти. Според тях, подобна технология може да създаде конфликти, произтичащи от това, че държавите или общностите са подложени на метеорологичните прищевки на съседите си. Това може да бъде странен, но сериозен проблем в геополитиката през 21 век, опасяват се наблюдатели.