Новата мобилна мрежа 5G прави сериозни заявки да промени света ни. Не става дума само за изключително бърз пренос на данни, който ще се усети от потребителите на мобилни устройства, телевизия и т.н. Вероятно мрежата ще доведе до технолигични пробиви, иновации и множество улеснения, касаещи както ежедневието, така и професионални области.

5G мрежата влиза и у нас, като вече има тестова станция, а от догодина се очаква технологията на бърз пренос на данни да бъде пусната от мобилните оператори за широкия потребителски пазар.

Както за 5G, така и за автономните автомобили се говори много през последните години. За сега те са само проект, но с новата мрежа много бързо могат да се превърнат и в реалност.

Според инудстрията 5G е 100 пъти по бърза от 4G мрежата, което означава, че множество устройства ще могат да се включат едновременно в нея. Става дума за супербърз широколентов достъп със скорост от над 1Gbps. Това ще позволи на автомобилите да обменят информация помежду си в реално време - ще знаят кога някоя кола променя платното си или натиска спирачки. Трафикът ще стане по-лесно управляем.

B мeдицинaтa щe бъдaт възмoжни диcтaнциoннитe диaгнocтиĸи и интepвeнции; в тpaнcпopтa aвтoнoмни aвтoмoбили, a индycтpиятa - yпpaвлeниe нa гoлeми пpoмишлeни cъopъжeния чpeз poбoти. Πeтpoв пocoчи, чe cъвceм cĸopo, блaгoдapeниe и нoвaтa мpeжa, щe мoжeм дa пopъчaмe пpoдyĸт пpeз интepнeт, poбoти дa гo пpoизвeдaт, copтиpaт и изпpaтят зa дocтaвĸa дo вpaтaтa ни - бeз чoвeшĸa нaмeca.

5G щe дoнece и дългooчaĸвaнoтo paзвитиe в т. нap. "yмни гpaдoвe", в ĸoитo вcичĸo щe бъдe cвъpзaнo, пише Money.

Но предимствата не свършват тук - макар че бе обвинена, че води до преждевременната смърт на много птици, оказва се, че 5G мрежата ще има положителен отпечатък върху околната среда. Според експертите, тя ще помогне да бъде спасена популацията на пчелите и ще повиши запасите от храна, пише "Днес".

Кошерите са ценни и за това те трябва да бъдат поддържани. 5G мрежата ще позволи системата от сензори на Bee Corp да сработи напълно. Тя има за цел да следи температурата, влажността, движението и местоположението на кошера и да формира обща картина на здравето му.

Макар и 5G още да не пусната, учените вече работя по 6G мрежата, която, разбира се, ще е много по-добра. Според експерти, тя ще бъде внедрена около 2030 година и ще позволи на хората да захвърлят телефоните си и да започнат сами да се свързват с инфраструктурата. Предвижда се нявсякъде да има умни повърхности с електроника в тях, както и умни очила, за да можете да имате устройства навсякъде.