Google поддържат най-голямата мобилна екосистема, което е свързано с много усилия, инвестиции и отстраняване на технически ограничения. Компанията използва усъвършенствана система с изкуствен интелект и машинно обучение, за да открива потенциално опасните приложения в Google Play. По този начин алгоритмите на Google ежедневно предпазват потребителите от зловреден софтуер и премахват над 99% от заплахите.

Компанията също така въведе ново изискване за разработчиците, с което Google Play ще ни показва какви лични данни събират приложенията за Android, подобно на Apple. Актуализираните правила ще принудят създателите на софтуер да публикуват допълнителни детайли за начина, по който събират и съхраняват поверителната информация за потребителите. Идеята на Google е пряко свързана с добавянето на "Data Safety" секция към всяко приложение, информира TechRadar.

Новият раздел ще предоставя полезни детайли за данните, които се събират, включително локация, списък с контакти, лични данни като имейл адреси, финансова информация и др. Разработчиците трябва да маркират и дали отделните разрешения са задължителни или опционални за собствениците на Android смартфони.

Специално изискване е потребителите да знаят дали приложенията криптират личните им данни, което гарантира оптимална защита. Покриването на световните стандарти за безопасност и сигурност също е част от новите правила за качване на съдържание в Google Play. Компанията работи за ускорено навлизане на "Data Safety" секцията и вече позволява на разработчиците да добавят допълнителните данни от Google Play Console.

Google очакват за няколко седмици да достигнат до всички приложения, които се предлагат в онлайн магазина на Android. Това е важно за бъдещите рейтинги, тъй като разработчиците ще получат още време, за да оптимизират своите заглавия за "Data Safety". Крайните потребители ще започнат да виждат данните в новата секция на Google Play от февруари.