Министърът на електронното управление Божидар Божанов говори за хакерската атака срещу "Български пощи" и как върви развитието на Националната схема за електронна индентификация. Ще бъде ли облекчен българинът?

"Няма нова информация, дали е руска хакерска атака, надали и някога ще има доказателства кой със сигурност стои зад кибератаката. Години наред ръководството на "Български пощи" е неглижарало за киберсигурността и защитата на институцията и тя бяха уволнени от вицепремиера Калина Константинова", заяви Божанов пред БиТиВи.

Божанов поясни, че "Български пощи" влиза в списъка със стратегически обекти, след което ДАНС влиза на проверка. Ще бъдат предприети бързи мерки спрямо плана за възстановяване. Министърт е категоричен, че няма неизплатени пенсии, заради хакерската атака.
При скорошното посещение на Божанов в Брюксел е станало ясно, че държавите в Източна Европа са най-засегнати от кибератаки и дезиформация.

"Обсъждахме механизъм за споделяне на информация за хакерски атаки, който да действа в реално време. Когато една държава бъде нападната, в същия момент другите държави да получават тази информация, за да могат да вземат превантивни мерки".
Божанов засегна и въпросът, който тормози българинът от години, а именно дигитализирането на нашата аналогова държава. Министърът бе категоричен, че го август месец народа ще има достъп до електронно обслужване в сферата на здравеопазването, като ел. рецепти и направления.

Има пречки в изграждането на такава комлексна ел. система, но затова е политическото ръководство, за да се справя с тях, заяви Божанов.
"Електронната здравна карта е планът за развитие на болничната система. То е заложено в плана за възстановяване и щем не щем трябва да го изпълним до август. Няма да има нужда да носим здравна карта нито в аптеката, нито при лекарите. Ел. здравно досие е факт, то е достъпно в момента. Остава само да направим Националната схема за електронна индентификация и всичко ще е готова до края на годината, ако не и по-рано.", категоричен е Божанов.
Той коментира и въпроса относно това кой и в какви случай има право на достъп.

"Ел. здравно досие ще съдържа цялата информация за всичко здравословни проблеми на пациента, но не всеки лекар ще може да вижда всички тях. В зависимост от специалноста на лекаря и причината за посещението на пациента, ще се опитатаме да изградим матрица, която да прецява какъв достъп да осигури на дадения лекар. Този метод показва голям успех в Европа."

Министърът на ел. управлението вече е видял първи вариант на апликацията на Националната схема за електронна индентификация. Според Божанов всичко ще е готово до края на годината и българинът ще бъде облекчен.