Ежедневно през ръцете ни минават доста джаджи и честно казано, много от тях са добри, но също така виждаме много наистина лоши продукти – някои са просто лоши, докато други са способни и добре проектирани, но фатално дефектни по един или друг начин (обикновено когато става въпрос за поверителност). Други бяха обявени тази година, но не бяха пуснати – и може би никога няма да имаме възможност да ги видим в действие, защото са толкова зле замислени. Наистина, има много начини джаджите да са провал. Ето кои ни разочароваха тази година.

Microsoft Duo 2

Microsoft продължават да се опитват да налучка рецептата за телефон с Android, но все още не са успели. Сега, след три поколения, сгъваемите устройства на Samsung продължават да се подобряват, но вторият опит на Microsoft за сгъваем телефон все още е странно устройство, от което никой не се нуждае.

За разлика от други амбициозни сгъваеми модели с екрани, които всъщност се огъват, Surface Duo 2 има два отделни екрана, разделени от панта. След това има значителна издутина на задната камера, която стърчи и дори не ви позволява да поставите телефона по гръб. Не е водоустойчив, няма безжично зареждане и все още имате нужда от две ръце, за да го използвате, дори когато е в режим „телефон“.

Най-малкото, Microsoft поне успяха да включат спецификации на флагманско ниво в устройството като два AMOLED дисплея с честота на опресняване 90 Hz, чип Snapdragon 888 и 8 GB RAM. Но основната камера остава скромна, със слаба обработка на изображения и дори с полезните софтуерни функции на Microsoft Surface Duo 2 просто не е това, което искаме от сгъваем телефон. Surface Duo 2 от 1500 долара е просто твърде скъп за устройство от най-високо ниво, което все още отстранява проблемите си.

Razer Zephyr

Тъжно е да поставим в този списък устройство, чиято цел е да предпазва хората от заразна болест, но маската за лице Zephyr на Razer е амбициозна до грешка. Разкрита на CES 2021 като Project Hazel, Zephyr се предлага на пазара като „пречистваща въздуха джаджа за носене“, въпреки че изглежда по-скоро като нещо, което компютърен ентусиаст е направил като реквизит за антиутопичен телевизионен сериал.

Докато платнената маска пасивно филтрира въздуха, Zephyr използва чифт двускоростни вентилатори, за да циркулира въздуха през филтри от клас N95, разположени в маската. Razer направи някои убедителни твърдения за ефективността на маската и тя наистина решава някои от недостатъците с днешните вездесъщи синьо-бели кърпи по лицата ни, като добавя умни функции като полупрозрачен мундщук, вътрешни светлини, които подчертават устата на потребителя, и гъвкаво силиконово уплътнение.

Въпреки това, когато се стигне до реална употреба, маската, която е твърде неудобно да носите, няма да осигури никаква защита срещу въздушни капчици. Zephyr е тромава, осветлението е суетно, а смяната на филтрите добавя разходи към цената от 99 долара. Не помага, че много ревюта се оплакват от липса на комфорт, досаден шум от вентилатора и лоша видимост, да не говорим за не толкова приятелските погледи, които получавате при вида на Zephyr. Насърчаваме компаниите да намерят решения на днешните проблеми и се надяваме, че Razer също ще даде още един шанс на идеята, но Zephyr в сегашната си форма не е нещо, което някой от нас с желание би носил публично.

Amazon Astro

Въпреки че не беше технически наличен за закупуване през 2021 г., Amazon разкри своя малък робот Astro тази година, така че той все още се брои. Повече или по-малко Alexa на колела със сладки вежди, Astro ни представи отговор на въпрос, който не си спомняме да сме задавали: „Ами ако Wall-E беше истински, зъл и знаеше как да прави бийтбокс?“.

На цена от цели 1500 долара – 1000 за членове на програмата за Day 1 издания на Amazon – Astro се рекламира като домашен асистент. И като всеки добър асистент Astro започва работа в първия ден, като опознава вас, вашата къща и вашето семейство. Роботът започва със „записване“ на лицата и гласовете на всеки член на вашето домакинство, който би могъл да му даде команда, и след това се заема да картографира свободно терена на вашия дом, така че да може да се движи наоколо, без да пада по стълби.

Astro също така е напълно оборудван с това, което е известно като режим Sentry, който му позволява да патрулира къщата ви за хора или събития, които не разпознава.

За потребителите, които се интересуват от поверителността, Amazon изтъква факта, че Astro е „предназначен да защитава вашата поверителност“, като отбелязва, че микрофоните, камерите и сензорите на робота могат да бъдат ръчно деактивирани и че граничните зони могат да бъдат зададени, така че Astro да знае къде не е разрешено да броди. Но реалността е, че Astro е просто още едно страховито допълнение към нашия дигитален паноптикум – постоянно гледащо, постоянно движещо се устройство за наблюдение, което е проектирано да запаметява и анализира възможно най-много от вашите лични данни.

Apple AirTags

AirTags на Apple са добър продукт. Те не са в този списък, защото се провалят в това, което правят, а то е да проследяват неща, които изчезват. Напротив, много добре изпълняват задачите си. Но AirTags също са достатъчно евтини и достатъчно ефективни благодарение на повсеместното разпространение на мрежата Find My на Apple, че могат да се използват за проследяване на хора, които не осъзнават, че ги следят, а Apple не е направила достатъчно, за да смекчи тази опасност.

През месеците след стартирането на AirTags Apple усъвършенства функциите на AirTags против дебнене, като дори пусна приложение за Android, така че потребителите, които не са на iPhone, да могат да сканират заобикалящата ги среда за нежелани AirTags. Но очевидно не е имало достатъчно мисъл за това, как хората ще използват този продукт за лоши цели. Жените по-специално нерядко намират нежелани AirTags в своите вещи или превозни средства. Надяваме се през 2022 г. технологичните компании да започнат да обмислят начините, по които техните продукти и платформи могат да бъдат използвани злонамерено и да започнат оттам, вместо да си представят утопии, в които всеки се държи идеално.

OnePlus Watch

OnePlus Watch за 160 долара беше най-лошият смарт часовник, пуснат през 2021 г. Вместо да работи с Wear OS на Google, която би му дала достъп до съществуващите приложения за часовник за Android, налични в Play Store, OnePlus пусна смарт часовника с RTOS: същата платформа, която захранва линията Amazfit от носими устройства. Опитът определено не е добър.

Първоначално часовникът на OnePlus предлагаше само бета-версии на функциите си, което сериозно възпрепятства това първоначално изживяване. Проследяването на съня, фитнеса и дори проследяването на сърдечния ритъм бяха неточни, което правеше огромната носима джаджа с 46 мм циферблат почти безполезна. Дори след актуализация OnePlus Watch остава с бъгове и не предлага изживяване, което бихте очаквали дори от дори по-бюджетен смарт часовник. Този е пас за всички.

Tesla Bot

Разбира се, Tesla Bot все още не е истински продукт (нито някога ще бъде), но главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск го обяви тази година, така че определено се брои за целите на този списък. Мъск, човек на годината за списание Time, разкри идеята си за прототип на робот, който планира да построи следващата година, като нае истински човек, който да се преструва на робот.

Има смисъл, че Мъск би искал да замени човешките работници с роботи. Компанията има дългогодишен опит с оплаквания, насочени срещу нея за лошите условия на труд, тормоз на работното място и дори физически наранявания. Защо не замените служителите си с роботи, които не могат да усещат, не се оплакват и няма да подадат жалба за нараняване, свързано с работата?

Разбира се, всичко това е само фикция. Но милиардерите с лоши идеи все още са опасни, дори ако техните „роботи“ са просто хора в тесни костюми.

Ray-Ban Stories на Facebook

Ray-Ban Stories е първият опит на Facebook за чифт умни очила и компанията, известна сега като Meta, очевидно се подготвя за всичко, което метавселената в крайна сметка ще бъде, с това носимо устройство. Но чифт очила, които могат да записват хора тайно, не са точно това, което някой иска, както Google Glass вече доказа. Ray-Ban Stories изглеждат страхотно и работят още по-добре. Това ги прави лоши.

Замислени като отговор на „умните“ очила, пуснати от неговите конкуренти през последните години, включително Google Glass и Snap Spectacles, Stories изглеждат по същество идентични със стилен чифт Ray-Ban с изключение на едно малко копче отдясно, което ви позволява да заснемате снимки и видеоклипове на всичко, пред което сте изправени.

Партньорството с прочута марка беше добра печалба – особено за известна проблемна компания като Facebook – именно защото маскира много нехладния потенциал на тези очила да бъдат използвани за гнусни цели. Бихте ли се качили в метрото и да поставите телефона си до лицето на някого, така че да знае, че го записвате? Вероятно не, защото ще се чувства толкова неудобно. И все пак това е смелият нов свят, към който се втурваме: студена, безчувствена виртуална реалност, която ни отчуждава от най-човешките ни импулси, като същевременно насочва данните ни обратно към Facebook.

Peloton Tread+

Peloton’s Tread+ е гигантска, скъпа бягаща пътека, която дебютира през 2019 г., но 2021 г. беше най-голямата ѝ година. Peloton ребрандира Tread+ (който стартира като Tread), за да пусне нова, по-евтина, по-малка бягаща пътека, наречена още Tread. Но преди да успее да извади новата си бягаща пътека, Peloton трябваше да изтегли Tread+ от пазара това лято поради съобщения за наранявания и смърт на дете.

Първоначално компанията не се справи добре с инцидентите, приписвайки ги на грешка на потребителя, вместо да признае, че Tread+, който има уникален дизайн на летвите, а не традиционен колан като другите домашни бягащи пътеки, прави нараняването по-вероятно. Под натиска на федералните регулатори компанията изтегли Tread+ и все още не е поправила или пуснала отново бягащата пътека. Но хей, 2022 г. вече е тук и можем да очакваме нещо ново... и потенциално по-безопасно, ако е удобно.

Източник: HICOMM