Лаптопите са сред най-популярните устройства и всички ние притежаваме или сме притежавали такъв в даден момент. Независимо дали го използваме за работа, за развлечение или само за игри, един лаптоп винаги е от полза. Кои са обаче най-добрите лаптопи в света? Ако използваме за сравнение нивата на продажбите, можем да получим някаква идея какво се харесва на потребителите, когато стане дума за лаптопи.

Като погледнем кои са най-добрите продавачи, ще открием, че пазарът на лаптопи практически се доминира от едва две страни (три, ако смятаме Китай и Тайван отделно).

Най-много лаптопи в света или 23,4% от всички, съгласно данните за второто тримесечие на 2019-та година, са продали американците от НР. Китайците от Lenovo са на второ място с 20,1% от световния пазар на лаптопи. Челната тройка се допълва от американския гигант Dell, който заема 16,4% от пазара.

Сред топ марките са още ASUS (Тайван) с 10% от пазара, Apple (САЩ), отново с 10%, и Acer (Тайван) с 8%. Всички останали производители в света, извън тези топ 6, продават заедно едва 12,1% от общото количество лаптопи в световен план. Сред заслужаващи вниманиет от категорията „Други” са още: LG (Южна Корея), Toshiba (Япония), Fujitsu (Япония), Huawei (Китай), Microsoft (САЩ), Razer (САЩ), Sharp (Япония), Sony (Япония), Xiaomi (Китай).

Сред брандовете лаптопи, които са направили фурор в миналото, 10-15-20 години по-късно обаче има и такива, които вече не съществуват. Причините са различни: или са били купени от други гиганти в областта, или са направили промени, които са довели до изчезване на бранда.

Така, например, се случи с Compaq – лидерът по продажби в категорията лаптопи през 90-те. Compaq беше закупена от НР през 2003 г. Fujitsu Siemens, един от най-известните брандове лаптопи преди около десетилетие, стана само Fujitsu, тъй като японците изкупиха акциите на компанията, притежавани от германците от Siemens. Packard Bell, друга икона на пазара на лаптопи, беше закупен от тайванския Acer през 2008 г. И накрая, може би една от най-известните европейски марки лаптопи, Maxdata, от Германия обяви фалит през 2008 г.