Джънджоу, столицата на китайската провинция Хънан, сега е в центъра на производството на всички iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. От средата на октомври обаче регионът е обхванат от поредица от санитарни забрани, предизвикани от нови огнища на коронавирусна инфекция. Това е повлияло на способността на Foxconn да произвежда посочените модели смартфони на Apple в достатъчни количества. Сега в края на тримесечието може да бъдат доставени не повече от 78 милиона устройства вместо предишните 80 милиона, пише dir.

Такава прогноза правят представители на TrendForce, като посочват необходимостта от организиране на производството на по-стари модели на последното поколение iPhone на други места, а не само в Джънджоу, който редовно попада в новинарските емисии в негативен контекст. През уикенда в китайските социални медии се разпространяваха видеоклипове за ужасните условия, в които са работили работниците във Foxconn по време на блокирането, което е принудило много от тях буквално да избягат от работните си места към местата на постоянното си местожителство.

Според експертите на TrendForce всички тези събития няма да позволят на Foxconn да повиши степента на натоварване на производствените си линии в Джънджоу над 70% и в резултат на това през тримесечието броят на доставените iPhone-и ще бъде намален с 2 млн. броя в сравнение с първоначалния план. Общо тази година Apple ще успее да достави 237 милиона смартфона от различни модели, така че цифрата все пак не е голяма.

Според авторите на прогнозата през първото тримесечие на следващата година ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Китай може само да се влоши. Местните власти провеждат политика на "нулева толерантност към COVID-19" и затова инструктират гражданите да спазват строги ограничителни мерки. При такива условия работата на производствените предприятия е или временно парализирана, или страда по отношение на производителността. Досега се смяташе, че през първото тримесечие на следващата година Apple може да достави 52 милиона смартфона, но ако ситуацията в Китай се влоши, прогнозата ще трябва да бъде намалена в най-добрия случай до 48 милиона броя. На годишна база доставките на iPhone може да намалеят с повече от 20% през първото тримесечие.

Приема се, че Apple ще започне да преразпределя част от поръчките си за производство на най-новото поколение старши модели iPhone в полза на фабриките на Luxshare и Pegatron. Първият може да започне да произвежда най-новите флагмански модели iPhone в своите съоръжения още през следващото тримесечие. От гледна точка на сезонното търсене подобна подкрепа няма да окаже значително въздействие върху бизнеса на Apple, но ще спомогне за допълнително диверсифициране на географските рискове, тъй като по-старите модели iPhone 14 вече се произвеждат изключително в завода на Foxconn в Джънджоу.