Пловдивчанин си причини сериозни главоболия след закупуване на автомобил на старо. Вече няколко седмици Трифон Филипов не може да ползва новата си придобивка, след серия от процедури, които е длъжен да изтърпи.

След като закупува автомобила си, мъжът пропуска едномесечния срок за смяна на регистрационния талон на свое име, а в последствие се озовава и без технически преглед.

Автомобилът който закупих е бил такси и въобще не знаех, че при този вид коли техническият преглед е с валидност 6 месеца, а не една година. Бях видял, че старият собственик е минал преглед през 2022 г. и въобще не съм погледнал, че валидността му е толкова малка”, разказа Филипов пред медията ни.

След проверка от Пътна полиция номерата са свалени и автомобилът е с прекратена регистрация. Тук започват и мъките на Трифонов с институциите.

Вярно е, че сам съм си виновен за всичко, но абсурдът е след като исках да подновя регистрацията на колата”, допълва шофьорът.

След като отива в КАТ, за да регистрира на ново автомобила си, мъжът разбира, че за да се случи това, той трябва да премине така наречения технотест и да заплати за това 370 лева.

Според наредбата на МВР при Възстановяване на прекратена регистрация на превозно средство по желание на собственик се изисква изпитателен протокол от акредитирана лаборатория, в случаите, когато превозното средство няма валиден технически преглед. Това потвърдиха и от пловдивския КАТ пред медията ни. След извършване на технотеста, който потвърждава, че колата е изправна, водачът трябва да отиде с всички документи и колата да премине през платформа, за да се възстанови прекратената регистрация. 

Интересното в случая е, че това изследване се извършва само от една единствена фирма в цяла България. Тя обикаля градовете и в Пловдив идват два пъти месечно.

Абсурдно е да отида до София, защото това значи, че ще трябва да дам още около 500 лева за платформа”, разказа още Филипов. „Пропуснах няколко идвания и сега специално си взех почивен ден, за да мога да премина през изследването”, допълни той.

"Самият технотест е пълна ботафория. Даже не ме накараха и да запаля мотора. Всичко премина с няколко снимки и накрая получих един документ, че автомобилът е изправен и заплатих 370 лв., без дори да получа касова бележка", завърши Трифон Филипов.

След като премина въпросния технотест, пловдивчанинът трябва отново да се върне в КАТ, за да продължи процедурата по възстановяване на прекратената регистрация на превозно средство и след това да мине задължителния технически преглед, за който също трябва да заплати. Естествено остава и глобата за изтеклия технически преглед и допълните разходи за пререгистрация на автомобила.