В тази статия ще научите за 7-те най-често срещани сексуални проблеми при двойките:

1. Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция или импотентността е често срещана при мъжете – както при по-възрастни, така и при млади.

Това представлява неспособността на мъжа да постигне и задържи ерекция. Причините за това са различни, често физически, например умора, алкохол или диабет. При психологическите стресът и тревожността са най-често срещаните.

Всъщност, въпреки че често се смята, че еректилната дисфункция се дължи на психологически проблеми, понастоящем е известно, че голяма част от случаите на импотентност са причинени от здравословни проблеми, обикновено свързани с кръвоснабдяването на пениса.

2. Вагинизъм

Това се случва при жените и може да се определи като свиване на влагалището при опит за проникване, което прави сексуалния акт невъзможен или много труден. 

3. Преждевременна еякулация

Често срещан и нежелан проблем за мъжете, макар много двойки да го игнорират. 

Представлява еякулация в момента на проникване в женското влагалище или дори преди начало на сексуалния акт. Този проблем обикновено поражда мъка и много недоволство в двойките. 

Преждевременната еякулация е най-често срещаният сексуален проблем при мъжете и разпространението му варира при между 20% и 30% от представителите на пола.

4. Аноргазмия

Това е здравословен проблем, който засяга предимно жени, но може да се срещне и при мъже. Представлява невъзможност за достигане до оргазъм. При мъже, в повечето случаи, аноргазмията не се съпътства от еректилна дисфункция.

Често жените са принудени да стимулират оргазми, което оказва психологическо въздействие. 

Доказано е, че между 6% и 11% от жените никога не са имали оргазъм, а на 50% до 75% от представителките на нежния пол им се случва прекалено рядко.

5. Промяна на сексуалното желание

Известно още като хипоактивно разстройство на сексуалното желание, това се случва много често и е сериозен проблем при двойките.

Обяснява се с липсата на сексуални мисли или желания към някого. Това може да засегне любовните отношения, тъй като води до отдалечаване на партньорите.

6. Разстройство на сексуалната възбуда

Отнася се до липсата на отговор на сексуални, физически или умствени стимули. Лицето обикновено няма реакция нито при мастурбация, нито при ласки и целувки.

7. Диспареуния

Това е болка, дискомфорт или парене по време на проникване, което кара вагината да се свие, причинявайки силна болка на жената и липса на удоволствие от секса изобщо.