През първата година от връзката всички двойки изпитват емоции като: страст, романтика, изобилие от чувства, безсънни нощи. С времето обаче пожарът от чувства постепенно започва да намалява своя плам, докато не угасне напълно.

Какво да направим, за да разпалим отново онази бурна и нестихваща страст от началото на връзката ни, споделя пред WDay.ru психологът Екатерина Федорова.

Скоростта на намаляване на сексуалния апетит е различна за всеки, казва експертът. Докато някои започват да се отегчават още след шестия месец, то при други чувствата могат да охладнеят едва след 5-7 години. По правило този, който е бил по-активен в зората на връзката, който е бил ловец (а това не винаги е мъжът), изстива към партньора си по-бързо. И тук основната опасност е превръщането на секса в рутинно изпълнение на брачния/партньорския дълг.

Ясно е, че взаимното опознаване, включително на характеристиките на сексуалното поведение, предпочитания и ерогенните зони, е плюс за двойката. Двамата чрез опити и грешки се научават да намират оптималния сценарий за получаване на удовлетворение. Този сценарий се разиграва всяка вечер и в началото на връзката носи така необходимата радост от сексуалната наслада, която двамата партньори си доставят един на друг взаимно. Но не трябва да забравяме, че повтарянето на едно и също представление с времето започва да става скучно и за двете страни.

Това е като с любимите ни торти: опитайте се да ги ядете всеки ден и ще ги намразите. В идеалния случай комбинацията от обичайния сценарий и отклоненията от него трябва да бъде в съотношение 80 към 20. Ако ги няма тези отклонения, експерименти, тогава сексът в брака ще стане скучен.

Въздържание

Когато хората в миналото сключвали брак, го правели веднъж за цял живот (а това не винаги е било така, спомнете си славянските езически празници с тяхното шокиращо сексуално веселие дори за нас), и за да не им омръзне брачният партньор бил измислен постът с цел именно да поддържа сексуалния интерес към брака, отбелязва експертът.

По думите на Федорова въздържанието по време на гладуване разпалва сексуалния интерес и позволява на влюбените да изпитват повече страст и желание за ласки един към друг.

Така че дори и да не сте от най-религиозните, периодите на въздържание във всеки случай няма да ви навредят, стига да ги правите с мяра и под контрола на специалист.

Не изпълнявайте всяка прищявка на мъжа до себе си

Не бързайте да задоволявате на минутата всяка прищявка на избраника си. Оставете малко време, докато го направите. Не го оставяйте да прави каквото си иска. Ако някое от неговите желания мигновено се изпълни, тогава той ще стане напълно незаинтересован от това, което искате, вашите желания вече изобщо няма да се вземат предвид, а вас ще ви възприеме като даденост, която е длъжна да се съобразява с всяка негова потребност.

За да има баланс, хармония във връзката, никога не трябва да изпълнявате всичките му искания. Покажете му, че трябва да има зони с ограничен достъп, където той не може да навлезе. Запазете нещо он вас, което да остане мистериозно за него. Не бъдете 100% открита карта за любимия си.

Запомнете! Човек, чиито капризи се изпълняват при поискване, е нещастно дете, което вече има всички играчки и което няма за какво да мечтае! 

Когато най-сетне благоволите да изпълните желанието му, след месец или година например, вашето „да“ ще бъде подарък за него, а не поредният изминал скучен епизод. Не забравяйте: вие и той ще живеете заедно още много години, все още ще имате време да проведете всички експерименти и да изпълните фантазиите си.

В допълнение към периодите на въздържание и забранените зони, мистерията и интригата ще ви помогнат да запазите страстта.

Французите например, никога не показват картите си до края. Смята се, че както две кръстосани брачни халки имат само малка обща равнина, така и в отношенията между съпрузите трябва да има малка зона на пълно откровение, а всичко останало – да бъде скрито от нежната половинка. Една жена трябва да има собствен живот, тогава тя ще бъде "fam fatale" – мистериозната фатална жена.

Намирайте време за уединение, време само за вас двамата

Кризи съществуват във всички семейства, но някои ги преодоляват, други не. Да, понякога е трудно да намериш сили в себе си, когато се прибереш от работа, организираш романтична вечеря и безсънна нощ, трудно е да се отпуснеш, когато децата спят зад стената, а ядосаните съседи от горния етаж така са се разпалили, че сякаш всеки момент ще взривят кооперацията.

В такива моменти има само един изход – да организирате още един меден месец, където само вие и вашият любим ще бъдете заедно. Не забравяйте, че всяка връзка се нуждае от емоционално подхранване, дори ако между вас има истинска любов.