Въпреки тревожните новини и минусовите температури навън, във въздухът се носи уханието на пролетта.

Дори и в най-трудните моменти всеки иска любов. Дали природата наистина събужда либидото и как да преведем „скуката и умората“, в положителна посока в отношенията. С ярките пролетни лъчи започва възпроизвеждането на сератонин, който е отговорен за доброто настроение, оптимизма, привличането към противоположния пол.  „Химическият коктейл“ определя почти всички области от живота ни – от успехите в училище и спорта до чувствата и сексуалните емоции.

Слънцето активира синтеза на витамин D.  Той влияе върху производството на основния хормон на желанието – тестостерон, а в същото време намалява нивото на мелатонина ("хормона на съня"), по този начин се забавя производството на тестостерон, а това потиска желанието. И накрая, затоплянето на времето, пролетните разходки допринасят за отделянето на „хормоните на удоволствието“ ендорфини, постоянните спътници на влюбените.

Нежният пол е по-податлив на пролетната "химия на любовта", а мъжкото тяло произвежда тестостерон по-стабилно, поддържайки либидото в почти постоянен тон.

На една вълна

През пролетта момичетата свалят палтата, махат шапките, оголват краката си, а това създава предпоставки на „дразнители“ за мъжете, визуални по природа. Според проучвания повече от жените се чувстват най-секси през пролетта, а една трета получават най-много мъжки комплименти по това време на годината. Топлината излъчва сексуални миризми, които допринасят за по-активно привличане на противоположния пол.

Напълно променени

Пролетта е времето в годината, когато е добре да започнете нещо ново. Сменете прическата си, освежете лицето си с лек тен, отдайте се на приятно пазаруване, още повече че тези събития влияят на общото ви настроение, позволяват ви да се отпуснете и да се насладите на себе си. Добавете към „пролетната програма“ разработването на нови интимни техники и пълното отдаване на любим човек.

Сексуална революция

Въпреки пролетния прилив на емоции и желанието за промяна, много двойки продължават да следват утъпканите интимни сценарии, като не позволяват на пролетта да проникне в спалнята им. Но напразно! Времето на всеобщия цъфтеж е времето за сексуални иновации и разклащане на застоялите връзки.

От обратната страна

Подобно на любовта, стресът и депресията са до голяма степен оформени от химията и, за щастие, в нашата сила е да им повлияем. Забавлявайки се в леглото, печелите допълнителни дози окситоцин, ендорфин и важния за тялото антистресов хормон допамин. Последното не само се отразява благоприятно на психическото състояние, но и допринася за по-добра концентрация и успех в работата и дори, според учените, се бори с рака. Освен това редовният секс укрепва имунната система и помага да се устои на пролетните вируси.