Смях или плач след оргазъм: случвало ли ви се е? Защо се случва? Какво означава? Едно възможно обяснение и всъщност най-често срещаното е емоционалната експлозия, която настъпва след кулминацията.

Споменатата експлозия е обусловена от различни елементи, а сред тях са биохимичния и хормонален водопад, който мозъкът ни получава, и връзката, която чувстваме с другия. 

Но какво друго може да означава да се смееш или плачеш след оргазъм? В тази статия ние проучваме малко по-обстойно този въпрос.

Когато получаваме оргазъм, както казахме в нашия мозък и в тялото ни протича биохимичен “водопад“ и това е, че хормоните се освобождават с цялата си сила. Особено окситоцин. Окситоцинът може да предизвика състояние на свръхчувствителност, което да ни накара да се смеем или да плачем след оргазъм.

В този смисъл биологичното обяснение за тези прояви на емоции е налице. Но от какво зависи дали ще се смеем или ще плачем? От други психологически и обстоятелствени фактори. В моменти на силна еуфория свръхчувствителността често води до смях, докато в моменти на безпокойство проявата е по-вероятно да се изрази чрез плач.

Сълзите след оргазъм обикновено не съответстват на разочарование или отвращение, както мнозина вярват. Разбира се, в тези случаи се препоръчва да се научите да комуникирате качествено и обстойно като двойка или да потърсите професионална помощ, за да изясните съмненията.

Това, което обикновено се случва, е, че оргазмът е придружен от физическо и емоционално разтоварване. Натрупаното напрежение се разтоварва внезапно, което кара сетивата ни да бъдат разтърсени и сълзите са проява на това състояние.

На психологическо ниво след оргазъм тялото и умът са склонни да се отпуснат. В тези моменти е по-вероятно да се появят силни емоции и те да бъдат проявени от действия като плач или смях.

Нека не забравяме, че оргазмът е състояние, което провокира емоции като удоволствие и щастие. В тези състояния е по-вероятно да се появят сълзи, но не сълзи от тъга, а точно обратното. Важно е да правите разлика.

Тази емоция понякога е толкова силна, че се бърка с тъга, въпреки че в този контекст място за такива чувства не би трябвало изобщо да има. Освен това нека не забравяме, че когато правим секс с някого, ако този човек означава нещо за нас, е нормално да се разчувстваме.

Сексът може да развие много емоционалната връзка. При тези обстоятелства сълзите след оргазъм биха били още един елемент от тази връзка и от това взаимодействие.

Смехът или плачът след оргазъм не трябва да се бъркат с посткоитална дисфория, макар че тя също може да бъде друга възможна причина за плач. При това състояние обаче говорим реална тъга.

Ако някога ви се е случвало да се смеете или да плачете след оргазъм, не се тревожете. И биологично, и психологически е нормално.

Сексът, особено най-интимния, който имаме с онзи специален човек, събужда много емоции. Следователно тези емоции в даден момент излизат на бял свят. Не се страхувайте от това, а му дайте порив.