Какво представлява сапиосексуалността и с какво се характеризира? В следващите редове ще научите всичко за сапиосексуалността и всичко най-важно за нея.

Каква е тайната съставка, която привлича хората и как си избираме сексуален партньор? Химията безспорно играе огромна роля, но все пак има и други фактори като определени личностни характеристики, които карат двама души да са привлечени един от друг. За някои това могат да са физическите качества, статутът и(ли) качества като дружелюбност и харизма.

Сравнително отскоро се появи нов термин, сапиосексуалност, който описва сексуалното желание като привличане, изградено върху интелигентността на другия човек. Като сапиосексуален човек се определя този, който намира интелигентността и ума за най-привлекателни сексуални черти по отношение на потенциала връзка. Произходът на думата сапиосексуалност идва от латинския корен „sapiens“ в превод мъдър или разумен и „sexual“ – сексуален.

 

Какво означава да бъдеш сапиосексуален?

Накратко сапиосексуалният човек е привлечен от интелигентността, която проявява другият. Сапиосексуалните хора са силно впечатлени от умните хора и обратно – само красивото тяло за тях не е достатъчно. Всъщност за сапиосексуалния човек външността не е определяща, за него по-важно е „съдържанието“.

Още преди появата на термина сапиосексуалност, е въведена друга дума – сапиофил, което означава човек, привлечен от интелигентни хора. Всъщност двете понятия означават едно и също нещо.

 

Признаци на сапиосексуалността

Съществуват няколко най-общи характеристики, които ще ви покажат спадате ли самите вие към сапиосексуалните хора или казано по друг начин – привлича ли ви интелигентността повече, отколкото физическите дадености? Ето ги и тях:

Привличането нараства с опознаването на човека

Имало ли е случай, в който сте започнали да харесвате повече някой мъж/жена, след като сте чули как водят интелигентен разговор? Ако да, има голям шанс да сте сапиосексуални. Тъй като сапиосексуалните хора са привлечени най-вече от ума, за тях физическата привлекателност не е достатъчна. Сапиосексуалният човек не може да бъде запленен истински, докато не опознае другия човек и неговата интелигентност не покрие определено ниво.

Влюбването не е бързо

Красотата на сапиосексуалността е, че сапиосексуалните хора не се влюбват в някого веднага само заради външния вид. Те имат нужда да „изучават“ човека, преди да решат да започнат отношения с него. Разбира се, сапиосексуалните хора могат да имат интерес още в началото, но колкото повече опознават човека, толкова по-влюбени в него могат да стават.

Интелигентната дискусия е по-привлекателна от секса

Сапиосексуалните хора са склонни да бъдат по-щастливи в една връзка, ако физическата стимулация честно се допълва и с интелектуална стимулация. Това обаче не изключва вероятността сапиосексуален човек да прави необвързващ секс. За него обаче случайният секс е като нездравословна храна, а интригуващият разговор като здравословната алтернатива, която предпочита и към която се стреми. Най-удовлетворяващата връзка за сапиосексуалните хора е тази, която съчетава сексуално удоволствие, последвано от задълбочени разговори.

 

Източник: tialoto.bg