Замисляли ли сте се колко време продължава една специална целувка? В началото на връзката повечето партньори спазват минималното времетраене, но какво се случва после? Небрежната целувка по устните е приятна, но наистина свързващата целувка трябва да продължава малко повече време.

Малките жестове на интимност и близост между партньорите са важни за връзката и за цялостното чувство на удовлетворение. Целувките са един от начините да се свържете още повече с половинката си. Ползите от целуването са не една и две, но от времетраенето на целувката зависи колко близък ще чувствате своя партньор.

Колко време трае хубавата целувка?

Според изследвания са необходими минимум 6 секунди целувки, за да може в мозъка да се задействат химически реакции, свързани с привързаността и удоволствието. Още няколко допълнителни секунди и ще се радвате на ползите от целувката дори повече.

Като бонус може да кажете нещо мило на своята половинка преди или след целувката. Направете комплимент или просто споделете по какъв начин се чувствате. По този начин не само отделяте специално внимание на партньора си, но и засилвате интимността помежду си.

В дългите връзки едно от големите предизвикателства е да продължавате да виждате човека до себе си като „любовник“, а не само като най-добър приятел, съквартирант или пък бизнес партньор. Хубаво е това да се случва не само по време на секс, а и в моменти през останалата част от деня. Дългите целувки помагат именно в тази насока.

10-секундната целувка е особено полезна и като поздрав, след като с партньора ви сте били разделени. Тя ви помага да се настроите на едно и също ниво – най-вече емоционално. Освен това намалява значително стреса и напрежението, както и извежда връзката помежду ви на преден план.

Защо целувките са толкова приятни?

Устните имат милиони нервни окончания, които се активират чрез целуването. Те изпращат сигнали в мозъка и човек започва да се чувства много добре. Дългите целувки задвижват допаминовата система в мозъка, а както знаем допаминът се свързва с чувствата на силна романтична любов. В слюнката пък се съдържа тестостерон, който помага за задействане на сексуалното желание. Целуването предизвиква и отделянето на окситоцин, който пък увеличава чувството на емоционална близост.