Сексът лекува, обединява, релаксира, удължава живота, пази от стрес, активира производството на колаген, поддържа сърцето здраво и освобождава ендорфини.

Какво се случва, ако изведнъж спрем да правим секс?

Нервната система се лишава от естествения обезболяващ ефект, тъй като ендорфините, които се освобождават, при секс облекчават болката.

Страдащите от безсъние са лишени от основното средство за лесно заспиване, а резултатът е понижена концентрация, лошо настроение, загуба на рефлекси и умора.

Губим защитата си от сърдечни проблеми, тъй като сексът е отлично физическо упражнение. Липсата му се отразява зле на нивото на холестерол при жените.

При двойките липсата на секс предизвиква емоционален дисбаланс, изневери и раздяла.

А ако правим секс по-малко от един път седмично, имунитетът ни ще отслабне.

Какво да правим? 

Липсата на секс може да е неволна, в следствие на неспособност за обвързване, страх или психологически проблеми, които ни карат да възприемаме секса като заплаха.

На първо място е добре да разберем какво се крие зад липсата на желание. Тя може да е причинена от липса на контакт с други хора, комплекси, ниска самооценка, перфекционизъм или нарцисизъм.

Психолозите предлагат да компенсираме липсата на секс с други занимания, например спорт, както и да потърсим хобита, които стимулират дяловете на мозъка, свързани със секса.