Много психолози твърдят, че в основата на любовните проблеми са стереотипните вярвания. Те пречат на хората да изпитват истински чувства и да правят това, което им подсказва сърцето. По тези причини с много двойки следват митични ритуали и правила, които унищожават любовта си.

Руският психолог Татяна Петрова споделя кои вредни митове за връзките са все още са живи и защо е време да се отървем от тях завинаги.

Мит № 1: Любовта трае три години

Този израз е от едноименната книга на Фредерик Бегбеде и от филма по нея. Първата година е на страст, следва година на нежност и накрая година на скука - това според този мит очаква всяка двойка. Ако вярваме в това обаче след три години можем да се убедите, че любовта е приключила. И трябва да се направи нещо. Какво? Търсите нова любов или съживявате старата?

Всъщност любовта няма срок. Влюбването може да не продължи дълго, но любовта е нещо различно. Тя е приемане, уважение и вяра в човека, когото обичате. Това е усещане, което трае толкова дълго, за колкото сте готови да положите усилие. А причината е, че това е съзнателен избор.

Мит № 2: И те заживели заедно и никога не се карали

Липсата на конфликти в двойката е също толкова проблемна ситуация, колкото и постоянните караници.
Важно е да се разбере, че конфликтът е просто изясняване на нуждите на всеки от партньорите. Конфликтът може да бъде разрешен по мирен начин, ако страните са готови да изслушат нуждите и желанията си. В семейната психология е въведено дори понятието "нормативни кризи". Те се срещат във всяко семейство.

Семейството и взаимоотношенията са мястото, където интересите и потребностите се сблъскват най-много. Когато се научим да виждаме и уважаваме нуждите на партньора си, можем лесно да излезем от конфликта. Това е и едно от основните предизвикателства на съвместния живот.

 Мит № 3: Ако страстта изчезне, трябва да се разделите

Този мит ида от приказките, в които се разказва за един идеален живот. В него има идеална любов и идеален партньор. Ако във връзката ви вече няма страст, не бързайте да се разделяте. Помислете какво може да е причинило този проблем? Възможно е вие или партньорът ви да сте спрели да работите върху връзката си, да прекарвате по-малко време в нея или да се пренебрегвате взаимно и да приемате любовта си за даденост.
Но връзката, която сте изградили, не е нещо, което трябва просто да захвърлите на боклука.

Животът на всеки е уникален и всичко, създадено в него, трябва да бъде ценено. За да има чувства между партньорите, те трябва да влагат постоянно от своята топлина и енергия. И преди да се замислите за нова връзка, си отговорете честно на следния важен въпрос: "Правя ли всичко, за да съществува тази връзка?'

Мит #4: Сексът се случва след определен брой срещи

Този популярен мит, вдъхновен от правилата на патриархалното общество, е здраво вкоренен в съзнанието на много жени. Те са твърдо убедени, че сексът е нещо, което пряко влияе върху развитието на една връзка. Ето защо, преди да започнат интимни отношения с партньор, те изчакват определен период от време, за да не изглеждат твърде достъпни, заинтересовани или отчаяни.

Всъщност броят на срещите преди секса е без значение. Един мъж може да се раздели с жена и веднага след секс, и след десетата среща.

 

 

Източник: Ladyzone. bg