Сътрудници на британски компании, произвеждащи играчки за възрастни,са провели проучване и са стигнали до извода, че сексуалната активност на мъжете и жените достига своя пик през август. При това този факт не е свързан с летните пътешествия, роматничните преживявания в курортите и други подобни приключения.

По думите на изследователите, в последния месец летен се наблюдава повишаване на хормона тестостерон, който е основният „виновник“ за нарастване на сексуалната активност.

Едновременно с това изследванията доказали, че по-голям интерес към интимните приключения през август се наблюдава както при сега започващи връзка двойки, така и при опитни съпрузи и партньори, имащи дългогодишни взаимоотношения.

Обратното – най-малък интерес към секса се наблюдава в средата на зимата. Най-скучният в сексуално отношение месец е февруари. Това противоречи сериозно на мнението, че хората се стремят през студените месеци да получат повече ласки и топлина от партньора си.

Основна причина за спада на интереса към сексуални контакти  през зимата е увеличаването на изработването на специфичния хормон мелатонин. Той е свързан с появата на апатия и депресия, което се отразява негативно върху желанието на хората за секс.

Междувременно друго изследване на австралийски учени доведе до притеснително заключение.

Според него съвременните мъже все повече и повече не изпитват желание да се занимават със секс, като основната причина за това са високите нива на стрес, на които са изложени.

Съгласно статистическите данни на австралийските изследователи, при всеки шести мъж желание за правене на секс се появява едва веднъж месечно и дори по-рядко. Проучването е направено сред 300 представители на силния пол, наблюдавани в продължение на една година.

При 46% от мъжете, чийто интерес към секса започнал да спада през последната половин година, се оказало, че основна причина за ниската сексуална активност е умората и големият стрес. Тези проблеми вълнували силния пол много повече, отколкото недоволството от партньора, проблемите във взаимоотношенията с него, приема на лекарства или някакво заболяване.

При жените основните причини за спад в либидото са свързани също с умората, но и с раждането на дете, падането на нивата на естроген или менопаузата.

TrafficNews.bg