Проучване показва, че нещастният брак е по-полезен за здравето, отколкото самотният живот или разводът.

Според изследването хората, които живеят със съпруг или съпруга, е по-малко вероятно да имат високи нива на кръвната захар, които могат да доведат до диабет тип 2 - независимо от това колко хармонична или остра е връзката им.

Експертите смятат, че двойките си влияят взаимно на поведението - например на начина на хранене - както и че са склонни да имат по-високи общи доходи, което също може да доведе до по-здравословно хранене.

Предишни изследвания са установили, че бракът може да доведе до редица ползи за здравето, включително по-дълъг живот, по-малко инсулти и инфаркти, по-нисък риск от депресия и по-здравословно хранене в сравнение със самотните. Изследователите обаче искаха да установят как дългосрочната връзка се отразява на нивата на кръвната захар, които могат да бъдат резултат от фактори, включващи храната, хормоните и стреса.

Според изследването хората, които живеят със съпруг или съпруга, е по-малко вероятно да имат високи нива на кръвната захар, които могат да доведат до диабет тип 2 - независимо от това колко хармонична или остра е връзката им. Хората, които живеят със съпруг/съпруга, е по-малко вероятно да имат високи нива на кръвната захар, които могат да доведат до диабет тип 2 - независимо от това колко хармонична или язвителна е връзката им, според проучване.

Те са анализирали данни за повече от 3300 възрастни на възраст от 50 до 89 години от Английското надлъжно проучване на остаряването. Хората са били попитани дали имат съпруг, съпруга или партньор, с когото живеят, като е установено, че 76% от участниците са женени или съжителстват.

Зададени са им и въпроси за проучване на степента на напрежение и подкрепа в рамките на връзката.

Експерти от Университета на Карлтън, Отава, Канада, и от Университета на Люксембург установяват, че при хората, които са женени или живеят на семейни начала, нивата на кръвната захар са средно с една пета (21%) по-ниски от тези на неженените, разведените или загубилите близки. Резултатите показват, че същото важи както за мъжете, така и за жените.

Качеството на връзката не е оказало съществено влияние върху средните нива на кръвната глюкоза, което, както признават експертите, е изненадващо в светлината на предишни констатации, според които най-благоприятни са подкрепящите връзки.

Въпреки това при тези, които са преживели промени в брака - например развод - също са настъпили значителни промени в нивата на HbA1c и вероятността за преддиабет - състояние, което често предшества диабета.

Катрин Форд от университета "Карлтън" в Отава, която е ръководител на изследването, смята, че връзката показва как здравето на хората може да се преплита във взаимоотношенията.

Тя казва: "Бих предположила, че бракът и съвместното съжителство изискват особена емоционална инвестиция за дълъг период от време. Значимостта на този вид отношения вероятно означава, че загубата им може да има последици за здравето, като например средните нива на кръвната захар.

По последни данни на Diabetes UK повече от 4,9 милиона души в Обединеното кралство имат диабет, като около 7 милиона са изложени на риск от развитие на това заболяване.

Освен това около 850 000 души живеят с диабет тип 2, но не са диагностицирани, като по-голямата част от случаите са свързани с нездравословен начин на живот.

Резултатите, публикувани в списанието BMJ Open Diabetes Research & Care, показват, че взаимоотношенията могат да бъдат от ключово значение за поддържане на ниски нива на кръвната захар, като всяка връзка е по-добра от никаква.

Те предлагат да се увеличи подкрепата за възрастните хора, които преживяват развод или загуба на близък, и да се насърчават връзките в по-късна възраст, за да се намали рискът от здравословни проблеми.

Изследователите заключават: 'Като цяло нашите резултати показват, че брачните/съжителските отношения са в обратна зависимост от нивата на HbA1c, независимо от измеренията на съпружеската подкрепа или напрежение.