Най-големите животни на планетата са били динозаврите. Шията на аргентинозавъра е достигала почти два метра, а самият той е бил дълъг 30 метра и е тежал 80 тона. Как са се чифтосвали такива чудовища?

Не, по-добре да зададем въпроса така: какво и кой ни позволява да реконструираме половия живот на динозаврите?

Широко разпространената (особено в интернет) гледна точка гласи: те не са имали външни полови органи и просто са допирали аналните си отвори, за да попадне семето в самката (нещо като „анална целувка”). Именно по този начин постъпват много птици и повечето жаби.

Палеонтологът Джон Лонг от Университета „Флиндърс” (Австралия) смята, че съвкупление все пак е имало, при това самците са имали доста дълги и гъвкави гениталии.

Той започва отдалече.

И така, ние знаем с голяма доза вероятност, че хищните тероподи (тиранозаври и т.н.) се явяват предци на птиците, най-ранните от които са възникнали преди около 160 млн. години. Крокодилите също имат общ прародител с динозаврите и птиците.

Всички мъжки крокодили могат да се похвалят с пенис. Най-примитивните от птиците – също. Следователно и динозавърът е имал такъв. А повечето съвременни птици са загубили пениса си и в резултат половият акт при тях отнема част от секундата (предварителните песни и танци траят, разбира се, по-дълго).

Добре, но как са го правили динозаврите? Специалистите по биомеханика, например Макнийл Александър от университета в Лийдс (Великобритания), смятат, че самецът е пренасял част от своята тежест върху бедрата на самката (както при слоновете), но това е такава маса, че плаши дори биомеханиците.

Роджър Сиймур от университета в Аделаида (Австралия), изучаващ чифтосването на жирафите, е доказал, че кръвното налягане в организма на самеца жираф е около два пъти по-високо от това на другите бозайници. Сърцето би трябвало да бие със 75% повече (пропорционално на размерите на тялото) във връзка с дължината на шията и високо поставената глава.

Изхождайки от това, той е предположил, че дългошийните динозаври са се чифтосвали само по определен начин. Кръвното налягане на животно с десетметрова, да речем, шия е превишавало това на бозайниците седем пъти. Така че атаката откъм гърба не е била голям проблем, ако самецът е държал шията си хоризонтално. Само си представете 70-тонен завропод, който едва не припада при наближаването на оргазма поради оттичането на кръвта от главата.

Скорошни молекулярни изследвания на основни групи птици показали, че щраусите и прочие примитивни нелетящи пернати са най-старите представители на този клас заедно с патките, гъските и някои други водоплаващи. Всички тези същества си имат пенис, а най-причудливият орган е притежание на аржентинската тръноопашата потапница – нещо от рода на тирбушон с дължина 42 сантиметра с пискюл накрая. А мускусната патица е способна са извади 20-сантиметрово достойнство за 0,3 секунди, тоест със скорост 70 км/ч.

Така че, заключава Лонг, напълно е възможно далечните им измрели предци – хищните тероподи – също да са се съешавали с въртящ се пенис, при това доста внушителен. Например 14-метров тиранозавър може да е имал нужда от двуметров орган или дори още по-дълъг, ако е използвал „тирбушоновия метод” като гореспоменатата патица.

Има ли надежда, че някога такова мъжко достойнство ще бъде открито?

Да.

Първо, от време на време попадат примери на удивително добре съхранени меки тъкани (вкаменели, разбира се), и всяка година се откриват нови местонахождения на останки. Второ, активно се развиват такива методи на изследване като рентгеновата микротомография и компютърната томография.

TrafficNews.bg