Има двойки, при които постоянните кавги и скандали сякаш са неизбежни. Каква е тази странна зависимост, в която хората хем не могат един без друг, хем не могат да се понасят? И двамата усещат как се натрупва умората от разприте, и двамата искат приятно общуване без повишаване на глас, и двамата се замислят „Как ще я караме нататък?“, „Имаме ли бъдеще?“, „Ако имаме деца, пак ли ще е така?“. Кавгите продължават въпреки сладките сдобрявания, въпреки горещите обещания, че това няма да се повтаря повече, въпреки съвместните планове за бъдещето. На всички им е ясно, че трябва да се направи нещо. Но какво? Преди всичко нека добавим голяма лъжица мед в тази каца с катран – при такива темпераментни хора бурните страсти не се изразяват само в караници. Най-вероятно и в спалнята не скучаете. Още една доза мед – щом сте заедно и реагирате толкова остро един на друг, значи ви свързват достатъчно силни чувства. В противен случай един от двамата вече отдавна да си е събрал багажа и да си е потърсил друга половинка. Всичко зависи от вас, трябва само да положите усилия. Съберете цялата си воля и действайте. Как да запазите любовта, ако често се карате?

Усещате, че ви кипва отвътре? Поспрете се мислено и се замислете какво точно е събудило тази буря от емоции у вас? Сигурно ще стигнете до извода, че причината не е в партньора ви, а в странични обстоятелства – например той се е оказал в зоната ви на поражение, когато след дълги опити не сте успели да си направите мечтаната прическа. А щом не е виновен той, може би няма причина да продължавате тази кавга? 

След поредната критика по адрес на новите ви обувки отново сте готови да избухнете? Поемете си дъх и спокойно (доколкото можете) кажете: „Сега не съм готова да обсъждам това. Нека го отложим за утре“. Тази пауза ще ви помогне да се вземете в ръце и да не стигнете до скандал с неприятни изказвания от типа „А ти видя ли се изобщо в огледалото, след като се подстрига?!“. 

Усещате, че партньорът ви не е в настроение и се опитва да провокира кавга? Не се поддавайте на играта му – говорете със спокоен и уверен тон. Игнорирайте нападките.

Говорете за чувствата си. Не ви харесва обидният му тон? Кажете му го. Уморени сте от работа, а виждате, че и партньорът ви е в лошо настроение? Обяснете му, че сте имали тежък ден и че сега се нуждаете от разбиране и ласка. След това той най-вероятно ще ви заговори с по-приятен тон.

Никога не забравяйте, че не сте нито съперници, нито врагове. Да, понякога водите битка, но винаги сте на една страна. Все пак никой от вас няма да се радва, ако си съсипете връзката.

Щом имате толкова енергия за скандали, може би е по-разумно да я използвате за нещо друго? Запишете се на фитнес, това ще се отрази добре и на здравето ви. Или пробвайте нещо нестандартно – например започнете съвместно производство на декоративни чинии.

Не можете да си намерите общо занимание? Тогава заведете половинката направо в спалнята – там все ще измислите нещо. Отбивайте се в тази стая по-честичко.

Не правете от мухата слон. Фразата „Скъпа, не си права“ лесно може да се превърне в „Ти ме нарече идиотка!“. Отстрани това изглежда комично, но постоянното самонавиване е много вреден навик, тъй като се отразява зле на нервната система. И то не само на вашата. Не зацикляйте на необмислено подхвърлените неприятни думички и не търсете в тях скрит смисъл. Партньорът ви всъщност не го мисли – казал го е, просто за да ви ядоса.

Опитайте се да разберете партньора си. Той може да страда от главоболие, да е уморен, също като вас, или пък просто да е гладен (за мъжете това е изключително негативен фактор). Имайте това предвид и проявявайте съчувствие.

Не се оправдавайте. Да, когато някой ви обвинява за нещо, изглежда логично да започнете да му обяснявате, че не е прав и че не сте толкова лоши. Оглеждали сте пет минути мускулестия красавец в магазина, просто защото е стоял до вас. Но не се учудвайте, ако при такава реакция от ваша страна разговорът винаги отива към по-лошо – посипват се нови обвинения, вие се обърквате и не знаете какво да отговорите, а кавгата набира обороти. По-добре не отричайте. Да, оглеждали сте онзи хубавец. Цели пет минути. Такава е човешката природа – забелязваме привлекателните хора, особено от противоположния пол.