Две трети от българите твърдят, че имат щастлив сексуален живот. Една трета смятат изневярата за нещо приемливо. Едва 10 процента от запитаните признават за интимни отношения с колега. 18% пък имат познат – гей. Това са част от изводите от втората част данни от специалното изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено по поръчка и финансирано от списание „Жената днес“ по повод 70-ата годишнина на списанието. Изследването е проведено сред 1002 респонденти лице в лице между 11 и 17 септември.

60% от анкетираните споделят, че имат щастлив сексуален живот срещу едва 19%, които казват обратното. Разбира се, трябва да се има предвид, че зад „щастлив сексуален живот“ няма универсално определение и интерпретациите могат да бъдат крайно разнообразни. Относно секса жените остават по-разочаровани. Няма как да знаем дали в действителност сексуалният живот на попитаните е щастлив, но вероятно те и не държат да споделят нещо друго. Особено мъжете – ако при тях петнайсетина процента казват „не е щастлив“, при жените този дял е с десетина пункта по-висок.

Тези фактори проличават и в данните за интимните връзки на работното място. 17% от мъжете казват „да“, а при жените този дял е 5%. Закономерно, хората между 18 и 25 г. в най-голям дял отговарят положително на този въпрос.

Една трета от попитаните споделят мнението, че в наши дни изневярата е нещо приемливо. Над половината обаче са на обратното мнение. И тук делът на безкритичните е по-висок при мъжете. А когато някой определя нещо като приемливо в обществото, индиректно отговаря и за себе си. Очаквано, по-младите са по-склонни да се съгласят, че изневярата е приемлива, за разлика от по-възрастните.

18% от българите твърдят, че познават гей или лесбийка. Сред тези между 18 и 25-годишна възраст делът на познаващите достига до една трета.

Изследването е засегнало и това как мъжете и жените в България гледат на външния си вид и какво харчат те за козметика и фитнес. Според изследването българинът твърди, че харчи по 26 лв. месечно за козметика и козметични процедури. Най-чувствителният дял – една трета от българите – харчат до 10 лв. или въобще не харчат. Данните показват и очаквана разлика между мъже и жени. Когато става дума за козметика и козметични процедури - мъжете се ограничават с разходи до 22 лв. месечно, а жените – с 30.

Мъжете обаче харчат повече от жените за спорт и фитнес - по 14 лв. месечно срещу 10 лв. при жените. Все още спортът остава мъжка територия. С или без много харчове за козметика и спорт, на българите явно не им липсва самочувствие по отношение на външния вид – 46% казват „да“ на твърдението „Повечето хора смятат, че съм чаровник/чаровница“. Дяловете намаляват с увеличаване на възрастта.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg