Жените, които се намират в депресия, се занимават със секс по-често, отколкото от онези, които се чувстват щастливи, твърдят австралийски учени.

Анкета сред жителките на Мелбърн показа, че тези от тях, които са изпаднали в депресивни състояния, встъпват в сексуални контакти с 30% повече от съгражданките си, които "цъфтят" от щастие.

Освен това депресираните дами са сексуално разкрепостени и много по-често се отдават на експерименти в леглото. А ако в момента на депресията нямат постоянен партньор, това не им пречи да утолят сексуалния си глас със случаен партньор.

"Сред жените, намиращи се в депресии, които ние анкетирахме, установихме много по-голяма сексуалност и различно отношение към секса, отколкото в щастливите жени. Те имат различен начин на целуване, на любовна игра...", казва психоложката Сабура Ален.

Тя смята, че жените в депресия имат повече сексуални контакти най-вече заради това, че те им помагат да се почувстват уверени, желани и защитени.

"Когато хората изпитват депресия, те често се чувстват неуверени и се безпокоят, че партньорът им може да престане да ги цени. Затова сексът им помага да чувстват близост", допълва психоложката.

В такъв случай, не може ли да използваме секса като лекарство срещу депресията?

"В интерес на истината, ние не знаем това. Но можем да предположим, че сексът дава на депресираните жени възможност да се сближат с партньорите си и да се почувстват по-добре", казва Ален.