Канадският режисьор Дени Вилньов кани публиката отново на пустинната планета Аракис с „Дюн: Част втора“, продължението на фентъзи епоса с Тимъти Шаламе и Зендая в главните роли, съобщи Ройтерс.

Франчайзът „Дюн“ е базиран на известната едноименна книга на Франк Хърбърт от 1965 г. Warner Bros. разпространява „Дюн: Част втора“, който излиза по кината на 1 март.

Първият филм от франчайза „Дюн“ (2021 г.), който също бе режисиран от Вилньов, проследява историята на героя Пол Атреиди, благородният наследник на династията Атреиди, прокуден с майка си Джесика на планетата Аракис. Населението на планетата го приема като месия.

За втория филм Вилньов решава да промени хронологията от оригинала на Хърбърт. „Дюн: Част втора“ започва от момента, в който приключва историята в „Дюн“, а не с двугодишния скок във времето от книгите. Кинематографичната последователност на събитията дава уникален прочит във версията на Вилньов, напълно нов и за почитателите на романа, и за кино аудиторията.

Според режисьора неговият прочит се доближава до търсенията на Хърбърт. „Когато Франк Хърбърт пише книгата и тя излиза, той е разочарован от начина, по който хората възприемат героя Пол. Той усеща, че хората възприета Пол като герой, а за него той е антигерой, тъмна фигура, заплаха“, каза режисьорът. Вилньов допълва, че Хърбърт искал „Дюн“ да бъде приказка-предупреждение за харизматичните личности и че пише „Месията на Дюн“ като епилог, който да поправи погрешните схващания за Пол от първата книга.

„Затова, когато написах адаптирания сценарий, се опитах на всяка цена да направя така, че да съм по-близо до първоначалните намерения на Франк Хърбърт“, допълни 56-годишният режисьор.

Адаптирайки книгите на Хърбърт, Дени Вилньов взема собствени стратегически решения за филмите от франчайза. Първите два са адаптация само по един от романите на Хърбърт. Вилньов няма търпение да продължава да развива франчайза „Дюн“, предаде БТА.

„В началото целта ми беше да адаптирам „Дюн“, първата книга. Направих го. За мен би имало смисъл да затворя цикъла за Пол с „Месията на Дюн“, втората книга, и да направя трилогия. Работя по това в момента и когато имам солиден сценарий, има големи шансове да се върна отново на Аракис“, каза Вилньов.