Американците все повече загърбват брака, а причината за това се оказва порното. Поне това твърди германско проучване, публикувано във в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Изследователите от германския Институт за изучаване на труда използвали голяма база данни от представителен социологически анализ, осъществен в САЩ в периода 2000-2004 година. Той обхващал мъже на възраст между 18 и 35 години. Във въпросниците участниците трябвало да отразят начина на ползване
на интернет, гледането на порноматериали през последните 30 дни, гражданското си състояние и др.

"В изследването искахме да си отговорим на въпроса какво кара хората да се женят и какво ги отдалечава от брака", изтъкна д-р Майкъл Малкълм, преподавател в университета в Пенсилвания и един от авторите на проучването.

От анализа веднага проличало, че гледането на порно силно влияе върху брачния статут на 1500-те участници в анкетата. Колкото мъжете отделяли повече време на еротиката, толкова по-малък се оказвал процентът на женените сред тях. А най много задомени имало при потребителите на интернет услуги, които редовно влизали в религиозни сайтове.

Първата логична мисъл от направените изводи е, че женените мъже не гледат често порно, именно защото си имат половинка и то не им е нужно. Но екипът на д-р Майкъл Малкълм констатирал, че еротичното съдържание служи като стимул и награда за младите ергени и поради тази причина те започват да отбягват истинските контакти с реални партньорки. А това води до по-малки шансове за сключване на брак.

Тенденцията се обуславя и от все по-голямото безплатно разпространение на порнографията чрез интернет. Само в периода 2009-2010 година тя се е покачила с 13 процента. През 2008 година друго проучване установи, че 90 на сто от потребителите на интернет от мъжки пол смятат за приемлива порнографията в мрежата.

TrafficNews.bg