Има неща, които дори след дълги години успешен брак, продължават да ви дразнят. Лошото е, че с времето това дразнене се задълбочава и от него страда връзката.

А всъщност става дума за безобидни навици, които дори може би не смятате за толкова важни в ежедневието. Те обаче имат разрушителна сила и правят любовта токсична.

Добрата новина е, че могат да бъдат преборени. Само трябва да си отворите очите за тях, останалото е лесно. Ето кои са те!

Прекалена пресметливост

За да съществува хармонията, партньорите в една двойка трябва да бъдат равнопоставени. Следенето стриктно на това, което сте направили, и отбелязването на онова, което е направил вашият партньор, е пряк път към предстоящия конфликт.

Прекалената пресметливост не помага на нито един от двамата. Точно обратното – може да разруши със замах мира.

Експерти от Psychology Today препоръчват заедно да разработите план, в който да определите ясно задълженията на всеки в домакинството: битови дейности, грижа за децата, финанси, отговорности и т.н. Като е добре да съобразите времето и възможностите на всеки, за да има наистина полза от този план. Така няма да пресмятате всеки път дали не сте губещите в дадена ситуация. И зрънцето на съмнението в партньора ви няма да нараства.

Последната дума

Този навик има много общо с пресметливостта, но се развива на едно друго ниво. Ако партньорът ви каже нещо, което не ви допада или просто се почувствате пренебрегнати, веднага отваряте уста и го „затапвате“. Да ви се е случвало това?

Синдромът на „последната дума“ може да бъде особено дразнещ в една връзка, защото така единият определено остава с усещането за мачкане и манипулиране.

Желанието да се защитите от упреците е естествено, но всъщност всичко, което постигате, е да избягате от отговорност и да замените един проблем с друг. Споровете и разногласията са полезни, ако водят до разрешаване на проблема. А когато всеки не отстъпва от своята позиция, конфронтацията изразява негодувание, което не е никак продуктивно.

Сексът като спасително средство

Няма какво да се лъжем – във всяка двойка се случва да се разменят по-остри думи, да се стигне до конфликт, който понякога може да продължи цял ден. Най-лесният начин за примирие е в леглото. А и повечето експерти съветват споровете да бъдат разрешавани по този начин. Но дали наистина сексът в тази си роля носи полза?

Двойките, които прикриват проблемите си зад завесата на бушуващи страсти, се стремят да достигнат високи нива на хормона на примирението и така да да избягат от открити разговори и истинска близост. Вероятно в този случай става дума за невъзможност или трудности с разрешаването на конфликти, смятат психолози.

И горещо съветват сексът да не се използва в подобни ситуации, тъй като това го поставя в една съвършено друга плоскост, от която и двамата партньори страдат.

По-добре да си подадете ръце, отколкото да спорите

Помирението и постигането на разбирателство, дори с цената на известни компромиси, е важно. Но не и на всяка цена. А лъжливият мир и фалшивите усмивки над подадените ръце изострят още повече конфликта и затишието е само временно, за да избухне с по-голяма сила на по-късен етап.

Надали искате да се случи всичко това. Тогава защо го правите? Много по-добре би било да седнете и спокойно да обсъдите даден проблем, дори да поспорите, но да стигнете заедно до най-доброто решение, отколкото да оставяте проблема висящ и нерешен.