Времето е относително понятие и 350 души са на път да го докажат. Жителите на норвежкия остров Сомарой искат напълно да изтрият концепцията за време, а според подръжниците на идеята това ще даде на местните да правят каквото си поискат, пишат международни издания.

Ако това се случи, островът ще се превърне в единствената “безвременна зона” в света.

Сомарой се намира в Западен Тромсо в полярния кръг и при тях времето тече много по-различно от всички останали места по света. Иначе казано - през зимата няма слънце, а през лятото то не залязва. Затова следва и логичният въпрос - на кого му е нужно време, ако то не следва правилата, по които работи света?

“Тук през лятото има постоянна светлина и ние функционираме по навик. Но тук 2 ч. посред нощ можеш спокойно да видиш деца да си играят на площадката. Хората вършат градинска работа по това време. Навсякъде по света всички се оплакват от стрес и депресия. Това може да бъде свързано с чувството, че си в плен на часовника. Липсата на времева зона у нас би дала спокойствие на местните жители”, обяснява пред “Индепендънт” Кйел Ове Хвединг, водещ на кампанията за премахване на времето.

Петицията е подписана от солиден брой хора и е внесена в парламента за обсъждане. Предстои дискусия за това какви ще са юридическите, а и чисто практически предизвикателства, ако “безвременната зона” стане факт.