От загубата на обонянието до много по-сериозни неврологични усложнения, симптомите на COVID-19 са доста разнообразни.

Също така има много случаи на асимптоматично предаване на коронавирус на SARS-CoV-2. Въпреки че няма конкретни доказателства защо някои хора са безсимптомни, рискът от асимптоматични пациенти може да бъде по-опасен от други.

Докато асимптоматичните пациенти се възстановяват много по-лесно от другите, асимптоматичните носители могат да бъдат изложени на висок риск от разпространение на COVID-19, тъй като са трудни за откриване. Има и друга причина, поради която асимптоматичните пациенти са уникални за COVID-19 и заболяването не им причинява болка в сравнение с други пациенти.

Проучване, проведено от Университета в Аризона, установи, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19 при хората, всъщност може да повлияе на определени клетки в тялото, които облекчават болката и следователно пациентите не изпитват никакви симптоми, пише Times of Индия.

Последните изследвания също разкриват защо асимптоматичните пациенти не изпитват никакви симптоми, но продължават да разпространяват инфекцията.

Според д-р Раджеш Кана, професор в Медицинското училище в Тусон в Аризона, причината някои пациенти да нямат симптоми е, че вирусът може да намали болката, особено в ранните етапи. Тъй като такива пациенти не усещат никаква промяна, те могат да се държат нормално и по този начин предават вируса по-нататък, съзнателно или несъзнателно. Също така трябва да се има предвид, че най-ранните дни на заразяване са, когато носителят на вируса е най-заразен.

Изследването, което скоро ще бъде публикувано в списанието PAIN на Международната асоциация за изследване на болката, твърди:

„Много логично е, че възможната причина за голямото разпространение на COVID-19 е, че в ранните етапи се чувствате добре и нямате болка, така че се разхождате и не ограничавате контакта. Имате вирус, но не се чувствате зле, защото няма болка. Ако успеем да докажем, че облекчаването на болката е това, което пречи на COVID-19 да се разпространява, това ще бъде огромен успех."