Забраната на Япония за еднополови бракове е постановена като противоконституционна от един от съдилищата в страната. В голяма победа за общността ЛГБТ, решението може да създаде прецедент за подобни дела, висящи в страната. Еднополовите двойки в Япония не могат да наследяват къщите, имуществото и други активи на партньора си или да имат родителски права върху деца. 

Окръжният съд в Сапоро постановил, че сексуалността не е въпрос на индивидуални предпочитания и следователно няма основание да спира еднополовите двойки да получават същите обезщетения като хетеросексуалните партньорства. 

„Правните ползи, произтичащи от браковете, трябва да са еднакво облагодетелствани както от хомосексуалисти, така и от хетеросексуалисти“, се посочва в решението. 

Съдът обаче отхвърлил искането на ищците за правителствено обезщетение, тъй като нямат право да се женят. Съгласно действащия закон бракът трябва да се основава на „взаимното съгласие на двата пола“ - тълкувано като позволяващо само брак между мъж и жена.  

Японските закони също така пречат на еднополовите двойки, законно женени в чужбина, да получават визи за съпрузи, принуждавайки някои двойки временно да живеят отделно.  

Страната е единствената държава от G7 (междуправителствена организация на Япония, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ), която все още прилага забрана за еднополови бракове. Въпреки че в Япония нараства осведомеността и подкрепата за ЛГБТ + хората, все още има дискриминация. Много гей двойки и личности крият своята сексуалност и често остават невидими, докато трансджендърите също се борят в обществото.