Без резултат приключи срещата между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиера на Великобритания Борис Джонсън, на която се очакваше да се намери компромисен вариант за Брекзит. 

Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността, се посочва в изявление на  Юнкер, който разговаря с Борис Джонсън в Люксембург. Идеята беше за първата среща двамата да се видят на "неутрално място, където може да се поднесе обяд".

Източник от британското правителство каза, че двамата лидери, които не са се срещали от избирането на Джонсън за министър-председател, ще обядват ястия с охлюви, сирена и сьомга в ресторант "Буке Гарни", който е в сграда от 18-ти век в сърцето на Люксембург, съобщи Ройтерс. 

 

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, отбелязва Юнкер. Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения още не са направени, се посочва в изявлението след днешната среща.

 

ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието, казва Юнкер. Той уточнява, че ще говори по тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

В интервю за таблоида "Мейл он сънди" Джонсън вчера заяви, че е постигнат "огромен напредък" към споразумение за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

"Когато поех този пост, всички казваха, че не е възможно да се направи никакво изменение на споразумението за напускане", отбеляза лидерът на британските консерватори.

По думите му обаче се водят "много добри разговори за справянето с проблемите по северноирландската граница". "Постигнат е голям напредък", каза той.

Преди няколко дни Жан-Клод Юнкер каза, че не е оптимист за намирането на алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница, предаде Асошиейтед прес, като се позова на германско радио.

Дойчландфунк цитира на 13 септември председателя на ЕК, който подчертава, че евентуален хаотичен Брекзит без сделка би причинил безпорядък и може да са необходими години, докато нещата се оправят. "Всеки, който обича страната си, а аз допускам, че във Великобритания все още има патриоти, не би искал да пожелае на страната си подобна съдба", заявил Юнкер.