В страната на изгряващото слънце Япония обмислят забрана на правителството да купува продукти от компаниите Huawei и ZTE Corp.

Причината е да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предаде Ройтерс. Очаква се правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник. Припомняме, че САЩ вече въведоха такава забрана по-рано тази година. Според тях  Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а компания Huawei отрича обвиненията.

Над Huawei надвисна и друго обвинение - от САЩ - че нарушава американските търговски санкции срещу Иран. Във връзка с това в Канада на 1 декември беше задържана главният финансов директор на компанията Мън Ванчжоу. Арестът е по искане на САЩ за екстрадиция.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (G5) от Huawei. В сряда британската компания BT Group съобщи, че отстранява оборудването Huawei от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.