Вторичните трупове в Гърция не спират, нанесени са материални щети по множество стари сгради.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално информира, че земетресението е било от 6,9 степен по скалата на Рихтер. 

Трусът е измерен на 10 километра дълбочина. Засегнат е регионът между Лариса и Тирнавос, но щети навярно има в Атина, съобщават осведомителните агенции.

Хората в Лариса напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Германският изследователски център по геология съобщава, че земетресението е било от 6,0 степен по скалата на Рихтер. Усетено е в цяла Гърция, пише в. "Катемарини".

Според института дълбочината на труса е била десет километра, последвана от три вторични труса от 4,6 Рихтер (в 12,19), 4,2 Рихтер (в 12,26) и 4,9 Рихтер (в 12,34).

Земетресението е причинило материални щети на къщи в района на Месохори, Еласона, където успешно е приключила спасителна операция, както и на училище в района на Дамаси Тирнавоу, като няма данни за ранени хора.

Нанесени са щети на стари къщи в района на Еласона и по-специално в селата, разположени на юг от община Тирнавос. Църквата "Свети Димитриос" в Месохори е с нанесени сериозни материални щети.

Кметът на Еласона е завил, че са започнали обследвания за щети на държавни и обществени сгради. Областният управител на Тесалия е информирал, че са дадени указания за затваряне на училищата, като са в контакт с гражданска защита за координиране на съответните действия. Няма пострадали българи.

Припомняме, че земетресението се усети и в Пловдив.

Снимки: doxologiainfonews.com