Стотици видеа, промотиращи употреба на белина с медицинска цел, са били открити в YouTube. Химикалът е бил представен като така наречения MMS (Miracle Mineral Supplement) известен в България като Чудотворния минерален разтвор, който добива популярност в мрежата като универсален лек за всяка болест.

Субстанцията, промотирана в YouTube има в своя състав белина и е причинила смъртта на двама души в САЩ и е довела до десетки пострадали. За скандала става ясно след разследване на сайта Business Insider и предизвиква огромна реакция. Стотици видеа, в които се говори за лечение на астма, рак, малария и аутизъм с така наречения ММС, са били незабавно свалени от платформата.

След проверка на репортер от технологичния сайт станало ясно, че първите 20 резултата, предоставени от търсачката на YouTube, са били гледани над 3 милиона пъти, а под някои от тях имало дори линк, през който да купиш "чудотворната" субстанция.

В едно от видеата приветлив мъж с бяла престилка и плетена шапка смесва три течности и създава субстанция, която по думите му лекува почти всяка болест, позната на човечеството. Мистериозният лечител обяснява как учи хората в своята църква да се лекуват с чудотворната течност.

Течността е смес от хлорен диоксид и белина, която според медицински експерти от цял свят причинява редица неразположения - виене на свят, повръщане и дехидратация, особено ако се приема в големи количества, обясняват от Business Insider.

През 2010 г. в официален доклад на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата съобщават, че са зачестили случаите на хора, страдащи от опасно ниско кръвно налягане, което застрашава живота им. Причината е прием на ММС. Смята се, че са постъпили сигнали на 23 души. Веществото е причинило смъртта на двама. Един е получил трайни увреждания.

Според експертите количеството хлорен диоксид в "чудотворната" течност е над 3 000 пъти над допустимия прием, а в някои видеа гурута-лечители призовават хората да приемат ММС 8 пъти дневно.

През 2010 година бпитанската Агенция по стандарт на храните също излизат с официално становище за зачестилите случаи на употреба на ММС.

Интервенозната употреба на натриевия хлорит е патентована в Австралия, но не като лекарство. В Европа се използва за изчистване на вода и храни. Хлоритът убива много микроорганизми. Това е дезинфектант. Има очистващ ефект например при клизми и рак на червата и рак на женските полови органи. Различните видове рак обаче са различни по механизъм на лечение. Има приложение при рак на кожните заболявания. Това вещество не лекува болести, а повлиява имунната система.

Заради скандала от YouTube обясняват, че не следят непременно съдържанието, което се качва на сайта и е в противоречие с политиките на платформата, но са променили алгоритмите си така, че търсачката да не изкарва подобни резултати. Това обаче светва червената лампичка, че YouTube не осъществява мониторинг на собствения си сайт.