Регулаторът на лекарствата в Обединеното кралство обяви, че ваксината AstraZeneca има огромни предимства, но на хора под 30 години ще бъде предложен друг продукт поради рядък риск от кръвни съсиреци. Агенцията по лекарствата заяви, че докато проучва възможната връзка между ваксина на AstraZeneca и редки кръвни съсиреци, ваксините Pfizer и Moderna трябва да се предлагат на хората от тази възрастова група.

Решението беше обявено скоро след като регулаторният орган на Европейския съюз заяви, че е открил „възможна връзка“ между коронавирусната ваксина AstraZeneca и рядкото нарушение на съсирването.

Но тази агенция не препоръчва нови ограничения за ваксината за хора на и над 18 години, като казва, че ползите от ваксината все още надвишават рисковете.

Д-р Джун Рейн, ръководителят на MHRA, казва, че ползите „продължават да надвишават рисковете за по-голямата част от хората“.

Европейската агенция по лекарствата определи съсиреците като „много редки“ странични ефекти. Според него повечето от съобщените случаи са настъпили при жени под 60 години в рамките на две седмици след ваксинацията. Въз основа на наличните в момента доказателства, ЕМА не е в състояние да идентифицира специфични рискови фактори. Експертите прегледаха няколко десетки случая, които идват главно от Европа и Обединеното кралство, където около 25 милиона души са получили ваксината AstraZeneca.