Великобритания и Европейския съюз са постигнали нова сделка за Брекзит. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер  цитиран от"Ройтерс".

"Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения”, каза Юнкер. Той препоръча на Европейския съвет да подкрепи сделката.

"Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола". "Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда", добави британският премиер Борис Джонсън.

Извънредното заседание на британския парламент ще се проведе в събота. Преди това сделката трябва да получи одобрението на лидерите на държавите членки на ЕС, което е планувано за днес.

За последно камарата е заседавала в събота  за Фолкландските острови през 1982 г.

Северноирландската Демократична юнионистка партия все още е против сделката. Тя потвърди, че позиция й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение. Ирландците се опасяват, че Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания що се отнася до митниците и регулаторния режим.

"Ройтерс" съобщи, че в одобреният текст Ирландия остава свързана с ЕС в частта за митниците.

Няма сигурност, че парламентът в Лондон ще одобри сдлелката, тъй като Борис Джонсън не разполага с мнозинство. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече заяви, че според него новата сделка е по-лоша от постигнатата от Тереза Мей и той ще се бори за втори референдум. 

Подробности по сделката се очакват по-късно.