Ваксината на компанията Johnson&Johnson е безопасна и достатъчно ефективна в изпитанията си и може да бъде одобрена за използване в САЩ. Мнението е на комисия на федералния регулатора за храните и лекарствата (FDA), а решението се очаква в петък, след като агенцията разговаря утре и с външни специалисти. Обикновено FDA не отхвърля оценката на собствените си екипи, съобщи "Дневник".

Това ще стане третата - след Pfizer/BionTech и Moderna - ваксина в страната, но първата, която се поставя само с една доза.

В документите, с които компанията кандидатства за условно одобрение, се казва, че ефективността за защита от заразяване и от асимптоматични случаи е 66 процента (от 72% в САЩ до 57% в Република Южна Африка) и действа и срещу различни варианти на коронавируса.

Защитата е достатъчно силна не по-рано от 2 седмици след инжекцията, посочва компанията. От ваксинираните при тестовете нито един не е развил тежка форма на заболяването след 28-ия ден.

Само трима от хилядите доброволци са получили тежки странични ефекти, вероятно свързани с ваксинирането, но от FDA не откриват конкретни причини да не дадат съгласието си за условно одобрение.

Най-често срещаните реакции са болка на мястото на инжектирането (48.6%), главоболие - 39%, отпадналост - 38.2%, и болки в мускулите - 33.2%. Почти всеки десети (9%) е вдигнал температура, а много висока е била тя само при 0.2% от ваксинираните.

Според експертната комисия на FDA ефективността е една и съща в различни възрастови и расови групи, но изглежда е по-малко при тези над 60 години, които имат здравни проблеми като диабет или сърдечни заболявания. J&J искат да използват продукта си за хора над 18 години.

Договорът на компанията с федералните власти във Вашингтон е за 100 милиона дози до края на юни.

Всеки флакон съдържа 5 дози и се транспортира при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.