Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината Pfizer / BioNTech за широко приложение, предаде BBC.

Британски експерти от MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) са на мнение, че средството, което предлага до 95% защита срещу болестта, е безопасно за  широка експлоатация през следващата седмица. Имунизациите могат да започнат в рамките на няколко дни за хора от високоприоритетните групи.

Обединеното кралство вече е поръчало 40 милиона дози - достатъчно, за да бъдат ваксинирани 20 милиона души. Около 10 милиона дози от ваксината трябва да бъдат налични скоро, като първите дози ще пристигнат във Великобритания през следващите дни. Това я превръща в най-бързата досега ваксина, която преминава от концепция към реалност.Тя е отнела отнема само 10 месеца, за да  бъде абсолютно готова. Историята сочи, че подобни проекти се простират в продължение на десетилетие.

"Помощта е на път. Готови сме да започнем ваксинирането в началото на следващата седмица", написа в социалните мрежи Министърът на здравеопазването Мат Хенкок .

Около 50 болници са в режим на готовност и в момента се създават условия за ваксинация на места като конферентни зали. Въпреки че ваксинацията може да стартира, хората трябва да бъдат бдителни и да спазват противоепидемичните мерки, за да спрат разпространението, казват експерти.

Това означава да се придържате към социалното дистанциране, да носят маски. Продължава тестването на  хора, които  може да са разпространители на вируса и спазването на карантина при положителен резултат.

Какво представлява ваксината Pfizer / BioNTech ?

Това е нов тип, наречен mRNA ваксина, при който се използва мъничък фрагмент от генетичния код от коронавирус. Той се инжектира в тялото, за да се приучи  да се бори с Covid-19 инфекцията  и да изгради имунитет.

ИРНК ваксина никога преди не е била одобрена за употреба при хора, въпреки че хората са ги получавали в клинични изпитвания.  Дозите трябва да се съхраняват при около -70 ° С и ще бъдат  транспортирани в специални охладени кутии. Веднъж доставена, тя може да се съхранява до пет дни в хладилник.

Кой ще получи ваксината и кога?

Експертите са изготвили временен приоритетен списък с хора в най-висок риск. На първо място са персонал и жители в социални домове, следвани от хората над 80 години и други здравни и социални работници.

За някой ваксината ще бъде достъпна  веднага след следващата седмица. Масова имунизация на всички над 50 години, както по-млади хора с придружаващи  заболявания , може да се случи. Но това е възможно едва през 2021 г., когато станат налични повече запаси. Препаратът се прилага в две дози инжекции в интервал от 21 дни, като втората доза е „бустер”.