Днес отбелязваме Световния ден на влажните зони. За първи път е честван през 1997 г., а тази година темата е „Влажни зони и климатични промени“. Все повечето природни бедствия, които се случват в последните десетилетия, показват наличието на сериозен проблем в измененията на климата. Статистиката показва, че за последните тридесет години водата е нанесла огромни щети. Учените предвиждат процентите на бедствия причинени от вода да надхвърли 90%. Влажните зони са важни и изпълняват ролята на буфер срещу екстремните климатични условия.

Какво представляват влажните зони? Това е територия или акватория, която изпълнява ролята на екологичен регулатор на водния режим и местообитание на характерна екосистема от флора и фауна. Влажните зони могат да бъдат естествени или изкуствени водни обекти с постоянни или временни води (езера, блата, тресавища) или морски крайбрежия с дълбочина при отлив до 6 метра.  Водата в тях може да бъде както сладка, така и бракична или солена.

Основните функции които имат те са: буфер за крайбрежните райони срещу екстремни  климатични явления; абсорбират и съхраняват въглерод; редуцират наводненията и облекчават засушаванията. За тази цел не бива да ги пресушаваме и трябва да се стремим да ги опазваме и възстановяваме. И нека помним: не можем да се борим с природните бедствия, но можем да спомогнем за намаляването им като опазваме влажните зони. Само да споменем, че Конвенцията за опазване на влажните зони е международно споразумение, подписано на 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар.