Ураганът Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе голям строителен кран в центъра на Халифакс, столицата на провинция Нова Скотия, предаде Ройтерс, цитирана от "24 часа".

Правителството ще разположи сили на армията, които ще помогнат да бъдат ликвидирани последствията от бурята, щом тя отмине, заяви в Туитър канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл. Властите в Нова Скотия призоваха всеки, който живее близо до брега, да се евакуира като предпазна мярка.

Окото на урагана се очакваше да мине над Халифакс към 1 ч тази нощ българско време. Над 300 000 души в провинцията са останали без електричество, заяви компанията "Нова Скотия пауър". Няма данни за пострадали при бурята.

"Безопасността на канадците е приоритет номер едно за нас и сме готови да помогнем на атлантическото крайбрежие на Канада при тази буря", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо. Според канадския Център по ураганите, в Халифакс се очакват ветрове със скорост 150 км/ч.

Вчера следобед местно време Дориан повали дървета върху къщи, отнесе поне един покрив и събори голям кран, който падна върху строяща се жилищна сграда. По-рано през седмицата ураганът вилня на Бахамите, когато силата на ветровете му беше достигнала пета категория, а някои от поривите достигаха до 320 км/ч. Там той остави след себе си диря от разрушения и смърт. Потвърдено бе за 43 загинали и се очаква през следващите дни този брой да нарасне. Бреговата охрана на САЩ съобщи, че е спасила общо 290 души на Бахамите след преминаването на Дориан, предаде Асошиейтед прес.

Вчера скоростта на ветровете на урагана достигаше до 160 км/ч, което означаваше, че той отново е класифициран като втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън за силата на ураганите, съобщи вчера в 21 ч българско време Националният център по ураганите на САЩ. Според прогнозата на канадския Център по ураганите Дориан се очаква след Нова Скотия да се насочи към остров Принц Едуард и да достигне и Нюфаундленд.