Али Абдула Салех - два мандата президент на Йемен,  е бил убит от бунтовниците хути.

Новината беше съобщена от големи медии, като британската BBC, които цитират пробунтовническа местна телевизия, предава Кросс. Впоследствие смъртта на Салех бе потвърдена и от неговата собствена политическа партия, а според други информации синът му е в плен на хутите.

В социалната мрежа „Туитър" бе публикуван и видеоклип, на който се вижда предполагаемото мъртво тяло на 77-годишния Салех, което бунтовници качват в каросерията на отворен пикап. Очите на мъртвия човек са отворени, а на главата му е видима голяма отворена рана.

Смъртта на Салех е възможно да доведе до допълнителна ескалация на достатъчно жестоката гражданска война в Йемен.

Йеменската партия Общ народен конгрес потвърди смъртта на експрезидента на страната и неин лидер Али Абдала Салех, съобщи телевизионният канал „Ал Арабия" в Туитър.

Бившият военен е дългогодишен президент на страната. Той управлява Северен Йемен от 1978 до 1990, след което става и първият президент на обединената държава Йемен.

През 1999 са проведени избори в държавата, като Али Абдула Салех печели 96% от вота. Неговият мандат продължава до септември 2006, като Салех обяви намерението си да се оттегли от президентския пост. Впоследствие Али Абдула Салех си променя мнението и решава да се кандидатира отново за президент и е преизбран за още един мандат.