Турската военна операция в Сирия е започнала с въздушни удари, като ще бъде подкрепена и с артилерийски и гаубичен обстрел, е заявил източник от турските сили за сигурност пред Ройтерс.

По-рано днес експлозии разтърсиха град Рас ал Айн в Североизточна Сирия на границата с Турция, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е започнала настъпление.

Ръководената от кюрдите гражданска администрация в Североизточна Сирия обяви "обща мобилизация" по границата с Турция още вчера.

Навлизането на турските войски стана възможно след решението на Съединените щати да започнат да изтеглят войски от граничен район в Сирия, за да създадат възможност за ограничена турска операция в северната част на страната - трета за три години.

Сирийските кюрдски бойци „пешмерга” бяха съюзници на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава". Турция ги смята сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация.

Турция твърди, че иска да си осигури и терен за т.нар. безопасна зона, където да върне до 2 млн. сирийци, потърсили убежище в северната съседка заради продължаващата 8 и половина години война.

Ден по-рано американският президент Доналд Тръмп настоя, че САЩ не са изоставили кюрдите, и похвали Турция като съюзник в НАТО - часове след като заплаши, че ще "унищожи и заличи" икономиката ѝ, ако бъдат прекрачени граници.

Тръмп размаха пръст на Турция: Ще заличим икономиката ви, ако не внимавате в СирияПредупреждението на Тръмп бе отправено,след като Белият дом обяви изтегляне на армията си от граничните райони