Стратегическият проект "Турски поток" е в голяма степен реализиран и до края на годината ще започне да доставя природен газ от русия на турския пазар, съобщи в. "Сабах".

Разглеждан като олицетворението на турско-руското енергийно сътрудничество, „Турски поток“ отбеляза значителна стъпка от реализирането му с приключването на 90% от всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция.

"Съоръженията на сушата в Русия са на 99% завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект ”, каза заместник-председателят на управителния комитет на "Газпром", основната компания-партньор на проекта, и главен изпълнителен директор на проектната компания "Турски поток".

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа.

Всяка от тръбите е с дължина 930 км. и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м.