Турчин вече 27 години живее на летище "Ататюрк" в Истанбул, но ще бъде принуден да го напусне от началото на новата година, тъй като то ще престане да функционира и ще бъде заменено от новопостроеното, трето летище на мегаполиса, съобщава Анадолската агенция.

Историята на Байрам Тепели е подобна на тази на иранеца Мехран Карими Насери, прекарал 18 години от живота си на летище "Шарл де Гол" в Париж и вдъхновил филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът" с участието на Том Ханкс и Катрин Зита-Джоунс.

Турчинът споделя, че след близо 30 години на летището го чувства като свой дом и е свързан с много спомени с него. Мъжът с тъга очаква моментът, в който ще трябва да го напусне, пише Dnes.bg.

"Много съм тъжен, че закриват летище "Ататюрк", споделя той. "За мен то е като дом, много ще ми липсва".

На аеропорта Тепели се озовал, след като на 27-годишна възраст напуснал родната Бурса и отишъл в Истанбул. Там той си намерил работа във фирма за почистване и бил изпратен на летището. Дори и след като се наложило да напусне тази работа, Тепели останал на летището. Благодарение на хората той не гладувал и никога не бил сам, пише БТА.

Независимо от обстоятелствата мъжът запазил стандартите си за чистота. Всяка вечер, преди да си легне, той посещава тоалетните на летището, откъдето си набавя хигиенни материали и внимателно почиства креслата в терминала, на които прекарва нощта.

По време на продължителния си престой на летището Тепели е създал много приятелства, както с персонала, така и с пътници.