Канада ще помогне на Украйна да изработи варианти за това как да изнася складирано зърно, за да поддържа глобалната продоволствена сигурност, която беше разклатена от руската инвазия в страната, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви късно в неделя канадският премиер Джъстин Трюдо.

Близо 25 милиона тона зърно са заседнали в Украйна и не могат да напуснат страната поради проблеми с инфраструктурата и блокирани черноморски пристанища, включително Мариупол, каза миналата седмица служител на агенцията по храните на ООН. Мариупол претърпя най-разрушителните битки от 10-седмичната война.

Цените на храните скочиха до рекордно високо през март след нахлуването на Русия в Украйна, износител номер 4 на царевица в света през сезон 2020/21 и износител номер 6 на пшеница. Цените леко се понижиха през април.

"Знаем, че хората по света ще гладуват заради действията на Русия", каза Трюдо.

"Има зърно, което чака да бъде изпратено в Украйна. Трябва да се уверим, че Русия няма да пречи на зърното, от което се нуждае светът, да достигне до него."

Откакто Москва започна това, което нарича "специална военна операция" в Украйна в края на февруари, последната беше принудена да изнася зърно с влак през западната си граница.

Киев също се стреми да използва пристанища на река Дунав в южната част на страната, за да помогне за износа.

Пратките през речните пристанища на Дунав биха могли да бъдат част от решението, каза Трюдо, без да разкрива подробности, но добави, че се обмислят редица опции. "Опитваме се да разрешим конкретен проблем", добави той.

Анализаторите предупредиха, че Украйна ще се сблъска със значителен недостиг на складови съоръжения през сезон 2022/23 поради рязък спад в износа.

Трюдо, при необявено посещение в Украйна, каза след срещата си с президента Владимир Зеленски, че Канада предоставя 25 милиона долара за Световната продоволствена програма на ООН като част от усилията за поддържане на продоволствената сигурност.

Канада също така ще премахне търговските мита върху целия украински внос в Канада за следващата година.

"Не е в полза на никого, ако войната на Владимир Путин не просто убива украинци, а гладува хора по света", каза Трюдо пред Ройтерс, визирайки президента на Русия.